CNAA   Consiliul Naţional
   pentru Acreditare şi Atestare
Versiune pentru tipar din cadrul site-ului www.cnaa.md
Originalul: /news/2012/03122012/

La un centenar: George Emil Palade – singurul român laureat al Premiului Nobel


3 decembrie 2012

Academia Română s-a întrunit, pe 23 noiembrie 2012, într-o sesiune omagială dedicată centenarului prof. George Emil Palade – singurul laureat Nobel de origine română. Evenimentul a fost organizat de Secţia de Ştiinţe Biologice a Academiei Române, Institutul de Biologie şi Patologie Celulară “Nicolae Simionescu” şi Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă.

La sesiunea omagială cuvânt de deschidere a rostit acad. Ionel HAIDUC, preşedintele Academiei Române. Rapoarte ştiinţifice şi omagii au prezentat acad. Maya SIMIONESCU, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Biologice a Academiei Române – George E. Palade, un spirit al profunzimilor; acad. Laurenţiu M. POPESCU, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române – George E. Palade - iniţiatorul Medicinei Celulare; dr. Anca SIMA, membru corespondent al Academiei Române – Viziunea integratoare a lui George E. Palade asupra celulei - o cotitură în ştiinţele biomedicale; dr. Luisa FLONTA, membru corespondent al Academiei Române – George E. Palade a soluţionat o dispută veche de 60 de ani din neurobiologie; ambasadorul Dan HAULICĂ, membru corespondent al Academiei Române – Paradigme ale sufletului. În cadrul sesiunii omagiale a fost proiectat filmul “Decernarea Premiului Nobel:Profesorului George E. Palade”. Introducere: conf. dr. Octavian BUDA, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Devila”.

O monedă jubiliară. Cu prilejul a 100 de ani de la naşterea savantului şi în scopul cinstirii personalităţii lui George Emil Palade, la 19 noiembrie 2012, Banca Naţională a României a pus în circulaţie o monedă aniversară de argint cu un tiraj de 500 de exemplare. Aversul monedei reprezintă clădirea Spitalului Colţea din Bucureşti, unde George Emil Palade a desfăşurat un stagiu de practică medicală, precum şi o compoziţie care sugerează activitatea ştiinţifică a savantului, este indicată şi valoarea nominală de 10 lei. Reversul monedei reprezintă portretul savantului şi o compoziţie care simbolizează biologia celulară; în arc de cerc, sunt gravate inscripţia George Emil Palade şi perioada în care a trăit 1912-2008.

Date biografice. George Emil Palade (n. 19 noiembrie 1912, Iaşi – d. 8 octombrie 2008) a fost medic şi om de ştiinţă american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat în 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie şi medicină.

S-a născut la Iaşi, în 1912, într-o familie de cadre didactice, tatăl fiind profesor de filozofie, iar mama profesoară de liceu. La vârsta de 7 ani, şi-a început pregătirea şcolară la Şcoala „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, unde a învăţat timp de trei ani (1919-1922). Clădirea şcolii datează de la începutul sec. al XX-lea şi este monument istoric. Pe peretele şcolii, lângă intrare, a fost amplasată o placă memorială cu următorul text: „În această şcoală, între 1919 - 1922, şi-a început drumul spre ştiinţă GEORGE EMIL PALADE, medic de origine română, născut la Iaşi, pe stradela Sărăriei, la 19.XI.1912. Descoperirile sale reprezintă eforturile susţinute în domeniul cercetării fundamentale în biologie şi medicină, eforturi apreciate de Comunitatea ştiinţifică internaţională, prin acordarea în 1974 a Premiului Nobel, ceea ce conferă un prestigiu strălucit ştiinţei şi culturii româneşti.”

În 1930 a fost înmatriculat ca student la Facultatea de Medicină a Universităţii din Bucureşti. A absolvit-o în 1940, obţinând titlul de doctor în medicină cu o teză asupra unor probleme de structuri histologice. În perioada 1942-1945, Palade a servit în Corpul Medical al Armatei Române.

În 1946 s-a căsătorit cu fiica industriaşului Nicolae Malaxa, Irina Malaxa, cu care a avut doi copii: o fiică, Georgia Palade Van Dusen, şi un fiu, Philip Palade. A plecat cu soţia sa în Statele Unite ale Americii, unde a fost angajat pe post de cercetător la Universitatea „Rockefeller” din New York. Acolo l-a întâlnit pe Albert Claude, omul de ştiinţă care i-a devenit mentor. Claude lucra la Rockefeller Institute for Medical Research şi l-a invitat pe Palade să facă cercetări împreună cu dânsul în departamentul de patologie celulară.

George Palade a realizat importanţa excepţională a microscopiei electronice şi a biochimiei în studiile de citologie. Cum nu era biochimist, a iniţiat o colaborare cu Philip Siekevitz. Împreună au combinat metodele de fracţionare a celulei cu microscopie electronică, producând componenţi celulari care erau omogeni morfologic. Analiza biochimică a fracţiunilor mitocondriale izolate a stabilit definitiv rolul acestor organule subcelulare ca un component major producător de energie. Cel mai important element al cercetărilor lui Palade a fost explicaţia mecanismului celular al producţiei de proteine. A pus în evidenţă particule intracitoplasmatice bogate în ARN, la nivelul cărora se realizează biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau corpusculii lui Palade. Împreună cu Keith Porter a editat revista The Journal of Cell Biology („Revista de Biologie Celulară”), una dintre cele mai importante publicaţii ştiinţifice din domeniul biologiei celulare.

În 1961 G. E. Palade a fost ales membru al Academiei de Ştiinte a SUA. În 1973 a părăsit Institutul „Rockefeller”, transferându-se la Universitatea Yale, iar din 1990 a lucrat la Universitatea din San Diego (California).

În 1974 dr. Palade a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, împreună cu Albert Claude şi Christian de Duve, pentru descoperiri privind organizarea funcţională a celulei, ce au avut un rol esenţial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”, cu referire la cercetările sale medicale efectuate la Institutul „Rockefeller”. Prezentarea făcută de Palade la ceremonia conferirii oficiale a premiului Nobel a avut loc la 12 decembrie 1974 cu tema Intracellular Aspects of the Process of Protein Secretion („Aspecte intracelulare în procesul de secreţie a proteinelor”). Textul a fost publicat în 1992 de Fundaţia Premiului Nobel.

Alte distincţii şi titluri onorifice: în anul 1975, George E. Palade fost ales membru de onoare al Academiei Române şi al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe (ARA), în 1989. La 12 martie 1986, preşedintele Statelor Unite, Ronald Reagan, i-a conferit Medalia Naţională pentru Ştiinţă în biologie pentru: „descoperiri fundamentale (de pionierat) în domeniul unei serii esenţiale de structuri supracomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii”. În 2007, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe savant cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan.

După moartea primei soţii, s-a recăsătorit cu Marilyn Gist Farquhar, expertă în biologie. George Emil Palade a murit în Statele Unite la vârsta de 96 de ani.

Nota doctorului Palade privind colaborările sale în ştiinţă în anii 1960, publicată în documentele Fundaţiei Premiului Nobel: În anii 1960, am continuat să lucrez în domeniul procesului de secreţie intracelulară, folosind în paralel sau succesiv ambele moduri de abordare a problemei. Primul mod foloseşte exclusiv metoda fracţionării celulare şi a fost dezvoltată în colaborare cu colegii Philip Siekevitz, Lewis Greene, Colvin Redman, David Sabatini şi Yutaka Tashiro; această abordare a dus la caracterizarea granulelor de zimogen şi la descoperirea segregării produşilor de secreţie în spaţiul cisternelor din reticulul endoplasmatic (RE). Al doilea mod de abordare a utilizat în principal metode de radioautografie şi a implicat experienţe pe animale „intacte”, cu secţiuni din pancreas. Acestea au fost efectuate în colaborare cu Lucien Caro şi îndeosebi cu James Jamieson. Această serie de experienţe a dus, în bună parte, la ideile actuale privind sinteza şi procesarea intracelulară a proteinelor pentru exportul în afara celulei. O prezentare critică, de ansamblu, a acestui mod de abordare se găseşte în textul cuvântării mele ţinută la ceremonia de acordare a premiului Nobel.

Surse: site-ul: www.academiaromana.ro
Wikipedia, enciclopedia liberă


Copyright © 2001–2010 Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare