Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


versiune pentru tipar

Conferinta stiintifica internationala: Securitatea tehnologiilor informationale ingrijoreaza savantii


12 octombrie 2012

Suntem martori oculari a dezvoltări spectaculoase în lume a tehnologiilor informaționale (IT) care au pătruns în mai toate sferele de activitate umană. Totodată, suntem sensibilizați și cu privire la frecventele atacuri și distrugerea sistemelor IT, care după amploarea și valoarea prejudiciilor depășesc esențial ofensivele teroriste obișnuite. Iată de ce savanții din domeniu din republică și structurile de securitate au hotărât să se întrunească la o Conferință științifică internațională la Chișinău cu genericul „Tehnologiile informaționale și securitatea lor – ITSEC”. În calitate de organizatori figurează Consiliul Național pentru Acreditare și Atestare al RM, Universitatea Liberă Internațională din Moldova (sponsor), Academia Militară a Forțelor Armate în cooperare cu Oficiul pentru Investigații Navale „Global” din SUA (sponsor general), Ministerul Apărării, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Ministerul Educației, Serviciul de Informație și Securitate, Procuratura Generală – structuri de stat ale RM, Academia de Științe a Moldovei, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Transporturi, Informatică și Comunicații, Asociația RENAM, de asemenea, Centrul pentru Informare și Documentare NATO în RM și Universitatea Sussex din Marea Britanie.

Conferința științifică internațională cu genericul „Tehnologiile informaționale și securitatea lor– ITSEC”. va demara luni, 15 octombrie, începând cu ora 9.00, la Centrul „Cupidon” de pe strada Vlaicu Pârcălab, 52. La eveniment își vor da mâna cercetătorii din 8 state ale lumii ca Marea Britanie, Polonia, Rusia, Olanda, România, Ucraina, Iordania, Republica Moldova, care vor aborda subiecte de actualitate din domeniu.

Vicepreședintele CNAA Veaceslav Perju, doctor habilitat, membru al Academiei Internaţionale de Informatizare a ONU, pe post și de președinte al Conferinței internaționale, s-a referit la semnificația manifestării ca una de maximă importanță în condițiile dezvoltării sectorului IT și implementării tehnologiilor informaționale. Actualmente, atacurile cibernetice ale hackerilor (cyberttaks) distrug sisteme informaționale, rețele de comunicații și baze de date, aducând prejuducii extraordinare și, subminând astfel securitatea economică și politică ale statelor. Totodată, intervievatul a subliniat că problema asigurării securității IT poate fi soluționată cu succes doar prin cooperarea specialiștilor din diverse state ale lumii, în baza analizei rezultatelor cercetărilor fundamentale și aplicative din domeniul tehnologiilor informaționale, stabilirea priorităților acestora și coordonarea tuturor activităților comune. În încheiere, a precizat vorbitorul, reprezentanții instituțiilor de stat, academice și universitare vor prezenta la conferință peste 50 de rapoarte la 8 sesiuni din cadrul a șase secții: Aspecte generale privind securitatea informației; Securitatea sistemelor informaționale și de telecomunicații; Securitatea în rețeaua Internet; Sisteme criptografice; Tehnologii optice și biometrice în securitatea informației; Educație în securitatea informației.

Cu alte detalii privind organizarea și desfășurarea Conferinței internaționale puteți lua cunoștință pe site-ul: www.itsec2012.ulim.md .

La eveniment sunt invitați reprezentanții mass-media.

Tatiana Rotaru