Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


versiune pentru tipar

MAIA intentioneaza sa puna stiinta în serviciul agriculturii


18 iulie 2012

Chişinău, 16 iul. /MOLDPRES/. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare /MAIA/ este îngrijorat de legătura slabă între sistemele de educaţie, de cercetare şi de producere în agricultură şi planifică reformarea sectorului, informează MOLDPRES.

Funcţionarii ministerului au invitat astăzi la o şedinţă specialişti din domeniul educaţiei şi cercetării pentru a le anunţa schimbarea şi a colecta opinii despre administrarea reformei. MAIA intenţionează să elaboreze un proiect de reformă şi bugetul acesteia pentru a le oferi Parlamentului în cadrul discuţiilor pe marginea bugetului 2013.

"Nici o politică a ministerului nu este susţinută de sectorul ştiinţific", a declarat ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, în deschiderea consfătuirii intitulate "Necesitatea reformei în cercetare-inovare, educaţie şi extensiune în domeniul agro-industrial".

Şef de direcţie în cadrul MAIA, Pintelei Pîrvan, a prezentat un raport elaborat cu expertiză internaţională timp de doi ani, care a avut menirea să justifice nevoia de schimbare. "Domeniul de cercetare este detaşat de economie. Se prefigurează concluzia că ştiinţa nu corespunde cerinţelor mediului de afaceri", a spus demnitarul.

Ideea de reformă a fost primită însă cu scepticism de unii directori de institute de cercetare, care s-au plîns că nu au fost consultaţi, că nu au în dotare laboratoare şi au insistat că generează venituri la buget.

Vorbitorii au fost unanimi însă în privinţa necesităţii reformei şi a crizei de specialişti. Potrivit datelor prezentate la şedinţă, numai în anul 2010, din cei 839 de absolvenţi ai Universităţii Agrare de Stat au fost angajaţi doar un sfert, relatează MOLDPRES.