CNAA   Consiliul Naţional
   pentru Acreditare şi Atestare
Versiune pentru tipar din cadrul site-ului www.cnaa.md
Originalul: /news/2012/18072012/

MAIA intentioneaza sa puna stiinta în serviciul agriculturii


18 iulie 2012

Chişinău, 16 iul. /MOLDPRES/. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare /MAIA/ este îngrijorat de legătura slabă între sistemele de educaţie, de cercetare şi de producere în agricultură şi planifică reformarea sectorului, informează MOLDPRES.

Funcţionarii ministerului au invitat astăzi la o şedinţă specialişti din domeniul educaţiei şi cercetării pentru a le anunţa schimbarea şi a colecta opinii despre administrarea reformei. MAIA intenţionează să elaboreze un proiect de reformă şi bugetul acesteia pentru a le oferi Parlamentului în cadrul discuţiilor pe marginea bugetului 2013.

"Nici o politică a ministerului nu este susţinută de sectorul ştiinţific", a declarat ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, în deschiderea consfătuirii intitulate "Necesitatea reformei în cercetare-inovare, educaţie şi extensiune în domeniul agro-industrial".

Şef de direcţie în cadrul MAIA, Pintelei Pîrvan, a prezentat un raport elaborat cu expertiză internaţională timp de doi ani, care a avut menirea să justifice nevoia de schimbare. "Domeniul de cercetare este detaşat de economie. Se prefigurează concluzia că ştiinţa nu corespunde cerinţelor mediului de afaceri", a spus demnitarul.

Ideea de reformă a fost primită însă cu scepticism de unii directori de institute de cercetare, care s-au plîns că nu au fost consultaţi, că nu au în dotare laboratoare şi au insistat că generează venituri la buget.

Vorbitorii au fost unanimi însă în privinţa necesităţii reformei şi a crizei de specialişti. Potrivit datelor prezentate la şedinţă, numai în anul 2010, din cei 839 de absolvenţi ai Universităţii Agrare de Stat au fost angajaţi doar un sfert, relatează MOLDPRES.


Copyright © 2001–2010 Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare