![]() | Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare | Versiune pentru tipar din cadrul site-ului www.cnaa.md Originalul: /news/2011/09092011/ |
![]()
|
|
În perioada 2002-2004 a fost preşedinte al Comisiei Superioare de Atestare a Republicii Moldova, iar din 2004 până în 2009 – preşedinte al Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare al Republicii Moldova. În această funcţie domnul Constantin Gaindric depune eforturi considerabile în promovarea valorilor ştiinţifice şi a celor general-umane prin elaborarea şi implementarea programelor şi strategiilor de pregătire şi perfecţionare a cadrelor ştiinţifice de înaltă calificare şi de acreditare a instituţiilor din sfera ştiinţei şi inovării.
Recunoaştera aportului ştiinţific a domniei sale, materializat în elaborarea şi implementarea multiplelor metode şi algoritmi de modelare a funcţionării diverselor ramuri ale economiei, au condus la susţinerea cu succes şi obţinerea în 2000 a gradului de doctor habilitat în ştiinţe tehnice la Universitatea Tehnică din Moldova.
Prin activitatea ştiinţifică prodigioasă profesorul Constantin Gaindric a contribuit la dezvoltarea matematicii şi informaticii, precum şi la pregătirea cadrelor de înaltă calificare. Sub conducerea sa 5 persoane au susţinut tezele de doctor în ştiinţe, o persoană a susţinut teza de doctor habilitat, iar în prezent este conducător şi consultant a altor 4 tineri cercetători. Astfel pentru contribuţia la formarea şi dezvoltarea tinerii generaţii de cercetători de succes în 2002 i se acordă titlul de profesor universitar.
A condus cercetările în domeniul informaticii în 5 proiecte internaţionale şi în multe programe şi proiecte naţionale.
Aria intereselor ştiinţifice ale profesorului Constantin Gaindric cuprinde, dar nu se limitează la
:
- Cercetări operaţionale;
- Luarea deciziilor şi aplicarea modelării matematice şi metodelor matematice în cercetările stiintifice;
- Sisteme suport pentru decizii;
- Societatea informaţională globală. Edificarea societăţii informaţionale.
În cadrul cercetărilor asupra sistemelor suport pentru decizii a propus o nouă structură conceptuală, care reprezintă o nouă direcţie importantă în managementul decizional.
Rezultatele investigaţiilor sunt reflectate în circa o sută treizeci de lucrări ştiinţifice. Monografia „Luarea deciziilor. Metode şi tehnologii” a stat la baza unor cursuri respective în câteva instituţii de învăţământ superior din Moldova. Cartea „Considerente asupra edificării societăţii informaţionale în Moldova” a fost prima lucrare ce a impulsionat cercetările în domeniul vizat din Moldova.
Profesorul Constantin Gaindric a contribuit la elaborarea strategiei şi planului de acţiuni pentru informatizarea societăţii în Republica Moldova. Acordă o deosebită atenţie cercetărilor axate pe studierea Societăţii Informaţionale globale, edificarea societăţii informaţionale în Moldova. Activitatea sa prodigioasă ştiinţifică, didactică şi managerială a fost înalt apreciată de comunităţile din ţară şi peste hotare, decernându-i-se următoarele distincţii:
Concomitent cu munca profesională, efectuează o intensă activitate socială, fiind membru al mai multor societăţi ştiinţifice şi comisii naţionale ale Republicii Moldova.
Profesorul universitar Constantin Gaindric este membru al mai multor colegii redacţionale ale revistelor ştiinţifice:
Cu ocazia aniversării, colectivul Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare, şi întreaga comunitate ştiinţifică îşi exprimă profundul respect de recunoştinţă faţă de Profesorul Constantin Gaindric, care este o personalitate remarcabilă, şi îi urează să aibă forţe pentru a avea noi realizări şi pentru o activitate de cercetare fructuoasă în continuare.