CNAA   Consiliul Naţional
   pentru Acreditare şi Atestare
Versiune pentru tipar din cadrul site-ului www.cnaa.md
Originalul: /news/2015/cosmos/

Săptămâna internaţională a cosmosului


6 octombrie 2015

La 4 octombrie, este sărbătorită Ziua începutului erei cosmice a omenirii, declarată ca atare de Federaţia Internaţională a Astronauticii în septembrie 1967 având ca punct de reper lansarea cu un deceniu în urmă, la 4 octombrie 1957, a primului satelit artificial al Pământului de către URSS.

Cucerirea cosmosului de către om a creat premizele începutului erei cosmice, care cu ritmuri rapide modifică viaţa omului contemporan. Multe bunuri ale civilizaţiei sunt legate, în primul rând, de cosmos: anume aparatele cosmice au făcut posibilă transmiterea datelor pe Pământ de la distanţe mari, iar tehnologiile cosmice ale secolului XXI au pătruns în viaţa cotidiană, făcând-o mult mai confortabilă.

În prezent, aparatele cosmice sunt utilizate în sistemele de comunicaţii, de navigaţie, în televiziune, la studierea condiţiilor meteorologice şi ale resurselor naturale ale Pământului, la asimilarea şi aprofundarea cunoştinţelor despre cosmosul îndepărtat.

La 6 decembrie 1999, apreciind semnificaţia studierii spaţiului cosmic, Adunarea Generală a ONU a declarat perioada de la 4 până 10 octombrie Săptămâna Internaţională a Cosmosului. Scopul acestei acţiuni este de a scoate în evidenţă contribuţia ştiinţei şi tehnicii cosmice la ameliorarea vieţii omului. În fiecare an, săptămâna respectivă este consacrată unei anumite teme. Săptămâna din acest an se referă la subiectul „Descoperiri” (Discavery).

În cadrul Săptămânii Internaţionale a Cosmosului, academicianul Valeriu Canţer, preşedintele Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare şi preşedintele Societăţii de Fizică din Republica Moldova, va fi oaspetele la telematinalului „Bună dimineaţa” de la Moldova 1(miercuri, 7 octombrie), unde va povesti cu privire la participarea cercetătorilor din republică la programele de elaborare a tehnicii pentru cosmos.

În imagine: Planeta Terra văzută din Cosmos.

Tatiana ROTARU


Copyright © 2001–2010 Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare