Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


versiune pentru tipar

Invitaţie la eveniment: Violeta Tipa evaluează Festivalul „Hiroshima – oraşul Păcii şi al Animaţiei”


27 octombrie 2016

animatorul nipon Yoji Kuri și Violeta Tipa


la o conferință de presă

cercetătoarea de la Chișinău a acordat un interviu unui ziar japonez

Vineri, la 28 octombrie 2016, începând cu ora 15.00, în incinta Bibliotecii de Arte „Tudor Arghezi” (str. Grădinilor, 21), se va desfăşura o manifestare cu genericul „Hiroshima – oraşul Păcii şi al Animaţiei”, dedicată Festivalului Internaţional al Filmului de Animaţie Hiroshima 2016 (ediţia a XVI-a, 17-22 august 2016). Din partea Republicii Moldova a fost invitată în calitate de membru al juriului internaţional recunoscuta cercetătoare în domeniu, doctor în studiul artelor Violeta Tipa, şefa secţiei Arte audiovizuale a Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, alături de personalităţi cunoscute în lumea filmului de animaţie mondial, precum Regina Pessoa (Portugalia), Christine Panushka (SUA), Willem Thijssen (Regatul Ţărilor de Jos), Lisa Tulin and/or Lasse Persson (Suedia), Taku Furukawa (Japonia). Vom mai remarca că dna Violeta Tipa este prima reprezentantă din spaţiul românesc care a participat în calitate de membru al juriului la acest festival cu o istorie de peste trei decenii.

Evenimentul respectiv de la Hiroshima este considerat unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de animaţie din lume, alături de cel european de la Annecy (Franţa) şi cel din Ottawa (Canada). Festivalul a fost lansat în 1985 ca o manifestare de comemorare a celor 40 de ani de la bombardamentele atomice sub genericul Dragoste şi pace (Love and Peace). Iniţiatori şi organizatori au fost animatorii niponi Renzo şi Sayoko Kinoshita. Începând de la prima ediţie şi până în prezent, Sayoko este directorul acestui festival. Evenimentul este bienal şi are loc în luna august, fiind susţinut de Asociaţia Internaţională de Film de Animaţie (ASIFA).

Programul Festivalului a fost deosebit de variat şi bogat în proiecţii. Concomitent cu Programul de concurs, a inclus proiecţiile: Animation from the World (Animaţia din lume), Japanese Animation Special (Animaţie japoneză), Retrospective, Premiere etc. E semnificativ faptul că în cadrul acestei ediţii a Festivalului a fost proiectat şi un program special Moldovan Animation. Despre aceasta ne va vorbi detaliat doamna Violeta Tipa la manifestarea de la Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi” din preajma Consulatului României la Chişinău.

Ediţia a XVI-a a Festivalului a marcat şi un centenar al filmului de animaţie japonez prin proiecţii de filme de scurt şi lung metraj realizate pe parcursul unui veac a maeştrilor animaţiei nipone: Kenzo Masaoka, Osamu Tezuka, Kihachiro Kawamoto, Renzo şi Sayoko Kinoshita, precum şi a creatorilor tineri. Violeta Tipa nu va trece cu vederea nici minunatele expoziţii pentru cinefili care şi-au deschis larg uşile în acele zile fierbinţi de august, la propriu şi la figurat. Toate acestea fiind călăuzite spre un singur scop – de a vorbi despre arta cinematografică din Republica Moldova, ca domeniu important al culturii noastre, care se cere a fi dezvoltat, inclusiv domeniul filmului de animaţie. Să rămânem copii pentru a visa frumos cu ochii deschişi, dar şi maturi cei care am descoperit frumosul în această artă extraordinară de a prezenta realitatea prin instrumentele animaţiei.

Violeta Tipa, autoare a circa 90 de lucrări ştiinţifice în domeniu, laureată a Premiului Naţional, ediţia 2015, laureată a Concursului lucrărilor ştiinţifice de valoare, ediţia 2015, organizat de Academia de Ştiinţe, secretar ştiinţific al Comisiei de experţi în studiul artelor şi culturologie a CNAA, ne invită la acest eveniment de suflet care se numeşte filmul de animaţie văzut de niponi şi nu numai.

Tatiana ROTARU