Formula specialităţii.
Tehnologia păstrării şi prelucrării produselor vegetale – este ramura ştiinţei agricole ce se ocupă cu studierea bazelor ştiinţifice de prelucrare şi păstrare a produselor vegetale, cu caracteristica bazei tehnico-materiele a problemei abordate, cu elaborarea tehnologiilor eficace, ce cuprin un spectru larg al studiului ştiinţific de la prelucrarea primară a produselor vegetale, păstrarea lor şi pînă la realizarea lor.
Direcţii de cercetare:.
Specialităţi adiacente:
Delimitările de specialităţile adiacent.
Soluţionarea obiectivelor trasate în investigaţiile gtiinţifice la specialitatea 05.18.03. „Tehnologia păstrării şi prelucrării produselor vegetale ” necesită utilizarea metodelor specifice unor discipline adiacente: tehnologia produselor alimentare ; tehnologia produselor alimentare ( cu specificarea produselor şi procedeelor ) ; tehnologia băuturilor alcoolice şi nealcoolice ; procese şi aparate în industria alimentară ; merceologia produselor alimentare ; control şi certificarea produselor alimentare.
Metodele utilizate la specialitatea tehnologia păstrării şi prelucrării produselor vegetale sunt tangenţiale cu cifrul şi nomenclatura specialităţii de bază.
Tehnologia produselor alimentare se referă la specificarea produselor şi procedeelor în domeniul tehnicii şi agriculturii.
Problemele legate de tehnologia băuturilor alcoolice şi nealcoolice reflectă metodele şi procedeele complementare domeniului tehnic şi agricol.
Soluţionarea problemelor proceselor şi aparatelor în industria alimentară implică domeniul tehnic.
La compartimentul merceologia produselor alimentare sunt implicate domeniile economic şi agricol.
Problemele legate de control şi certificare produselor alimentare reflectă metodele şi procedeele complimentare domeniului tehnic şi chimic.
Tezele de doctorat elaborate la interferenţa specialităţii Tehnologia păstrării şi prelucrării produselor vegetale cu specialităţile adiacente enumerate mai sus pot fi prezentate spre susţinere la două specialităţi cu condiţia includerii în componenţa Consiliului Ştiinţific Specializat a specialiştilor respectivi.