![]() | Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare | Versiune pentru tipar din cadrul site-ului www.cnaa.md Originalul: /normative-acts/normative-acts-guvern/science-innovation-code/ix/ |
(1) Organizaţiile din sfera ştiinţei şi inovării sînt autonome în:
(2) Reorganizarea sau lichidarea organizaţiilor de drept public din sfera ştiinţei şi inovării se efectuează în modul stabilit de legislaţia în vigoare.
(3) Prin actul de înfiinţare sau de reorganizare a organizaţiilor de drept public din sfera ştiinţei şi inovării se stabilesc: denumirea, domeniul de activitate, organul coordonator, sediul şi patrimoniul şi se aprobă regulamentul de organizare şi funcţionare.
(4) În cazul reorganizării organizaţiei de drept public din sfera ştiinţei şi inovării, se asigură continuitatea cercetărilor ştiinţifice şi nu se admite înstrăinarea bazei sale experimentale.
(5) În cazul lichidării organizaţiei de drept public din sfera ştiinţei şi inovării, prin decizie a organului ierarhic superior, patrimoniul se transmite unei alte organizaţii de drept public de acelaşi profil.
Articolul 128. Principalele funcţii ale organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării
Organizaţia din sfera ştiinţei şi inovării:
Articolul 129. Atribuţiile organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării
Organizaţia din sfera ştiinţei şi inovării:
Articolul 130. Responsabilitatea organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării
Organizaţia din sfera ştiinţei şi inovării este responsabilă de:
Articolul 131. Tipurile şi structura organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării
(1) În funcţie de statutul lor ştiinţific, organizatoric şi social, organizaţiile din sfera ştiinţei şi inovării se împart în următoarele tipuri:
(2) Structura organizaţiei de drept public din sfera ştiinţei şi inovării, elaborată în conformitate cu direcţiile strategice din sfera ştiinţei şi inovării, este propusă de director, examinată şi aprobată de consiliul ştiinţific şi confirmată de Consiliul Suprem prin coordonare, după caz, cu organul central de specialitate.
(3) Subdiviziunile organizaţiei de drept public din sfera ştiinţei şi inovării sînt stabilite în statutul organizaţiei şi/sau în alte acte normative.
Articolul 132. Crearea de colective temporare în sfera ştiinţei şi inovării
(1) Pentru executarea unor lucrări concrete, organizaţia din sfera ştiinţei şi inovării poate crea colective ştiinţifice temporare.
(2) Pot fonda colective ştiinţifice temporare persoanele fizice şi persoanele juridice cu orice tip de proprietate şi formă juridică de organizare, inclusiv internaţionale şi străine.
(3) Conducătorul colectivului ştiinţific temporar este numit de fondatori şi/sau de directorul organizaţiei.
Articolul 133. Personalul organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării
(1) Activitatea organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării este exercitată de următoarele categorii de personal:
(2) Statutul juridic al personalului din sfera ştiinţei şi inovării este stabilit în capitolul X.
(3) Statutul juridic al personalului ştiinţifico-didactic este stabilit de legislaţia cu privire la învăţămînt.
(4) Statutul juridic al personalului auxiliar se stabileşte de fiecare organizaţie în funcţie de profilul şi domeniul ei de activitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Articolul 134. Conducerea organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării
(1) Conducerea organizaţiei de drept public din sfera ştiinţei şi inovării include: directorul, directorii adjuncţi şi secretarul ştiinţific. Aceştia au calitatea de cadre titulare ale organizaţiei şi sînt aleşi pe un termen de 4 ani sau numiţi în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(2) În organizaţiile de drept public din sfera ştiinţei şi inovării una şi aceeaşi persoană nu poate ocupa funcţia de director, de director adjunct sau de secretar ştiinţific mai mult de două termene consecutive.
(3) Funcţiile de director, de director adjunct şi de secretar ştiinţific în organizaţiile de drept public din sfera ştiinţei şi inovării pot fi ocupate de persoane cu grad ştiinţific de doctor sau de doctor habilitat în domeniu, cu o vechime în muncă ştiinţifică de cel puţin 4 ani şi calităţi profesionale, manageriale şi morale înalte.
(4) Numărul de directori adjuncţi se stabileşte în statutul organizaţiei de drept public din sfera ştiinţei şi inovării în funcţie de direcţiile de cercetare ştiinţifică şi de numărul de angajaţi.
(5) Una şi aceeaşi persoană nu poate ocupa concomitent două posturi de conducere în organizaţia de drept public din sfera ştiinţei şi inovării.
(6) Conducerea unor organizaţii din sfera ştiinţei şi inovării altele decît cele de drept public se efectuează în conformitate cu legislaţia în vigoare, în funcţie de forma lor juridică de organizare.
Articolul 135. Ocuparea funcţiilor ştiinţifice şi de conducere şi eliberarea din ele
(1) Numărul de funcţii ştiinţifice şi de funcţii auxiliare ale organizaţiei de drept public din sfera ştiinţei şi inovării se aprobă de către consiliul ei ştiinţific, ţinîndu-se cont de structura, necesităţile şi resursele ei financiare.
(2) Funcţiile ştiinţifice ale organizaţiei de drept public din sfera ştiinţei şi inovării se ocupă pe un termen de 4 ani, pe bază de concurs, organizat de aceasta, cu încheierea unui contract individual de muncă între directorul ei şi cercetătorul ştiinţific.
(3) Concursul pentru ocuparea funcţiei ştiinţifice în organizaţia de drept public din sfera ştiinţei şi inovării este transparent şi se anunţă în mijloacele de informare în masă naţionale. La concurs poate lua parte orice persoană care întruneşte condiţiile din prezentului cod şi din alte acte normative.
(4) Condiţiile de participare la concurs şi procedura de alegere a candidaţilor la funcţii ştiinţifice şi de conducere sînt stabilite în statutul organizaţiei şi/sau în alte acte normative interne.
(5) Conducătorii subdiviziunilor organizaţiei de drept public din sfera ştiinţei şi inovării se aleg pentru 4 ani (cel mult pentru 3 termene consecutive).
(6) Directorul desfăşoară activitate managerială în bază de contract încheiat cu organizaţia ierarhic superioară. Nerespectarea condiţiilor contractuale are ca efect rezilierea contractului şi demararea procedurii alegerilor.
(7) Eliberarea din funcţiile ştiinţifice şi din cele de conducere se efectuează în condiţiile legislaţiei în vigoare.
(8) Directorul, directorul adjunct şi secretarul ştiinţific ai organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării, altele decît cele de drept public, sînt numiţi de fondatori cu respectarea dispoziţiilor prezentului cod şi ale altor acte normative din domeniu.
Articolul 136. Contestarea rezultatelor concursului pentru ocuparea funcţiilor ştiinţifice şi de conducere
Contestaţia cu privire la desfăşurarea şi rezultatele concursului se adresează Academiei de Ştiinţe sau, după caz, organului central de specialitate în cel mult 10 zile de la data expirării termenului de finalizare a concursului şi se soluţionează în cel mult 30 de zile de la data depunerii ei.
Articolul 137. Perfecţionarea personalului de conducere
Personalul de conducere este obligat să se perfecţioneze prin stagii de informare ştiinţifică în domeniu, programe de documentare, schimb de experienţă şi de specializare la nivel naţional şi internaţional, prin cursuri organizate de organizaţii şi societăţi ştiinţifice potrivit unor programe speciale.
Articolul 138. Atribuţiile directorului organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării
Directorul organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării:
Articolul 139. Atribuţiile directorului adjunct al organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării
Directorul adjunct al organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării:
Articolul 140. Atribuţiile secretarului ştiinţific al organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării
Secretarul ştiinţific al organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării:
Articolul 141. Atribuţiile şefului subdiviziunii organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării
Şeful subdiviziunii organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării:
Articolul 142. Statutul juridic şi constituirea consiliului ştiinţific al organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării
(1) Consiliul ştiinţific al organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării este un organ consultativ.
(2) Consiliul ştiinţific se alege, prin vot secret, de adunarea personalului scriptic al organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării pe un termen de 4 ani, din rîndurile cercetătorilor ştiinţifici cu grad şi titlu ştiinţific ai organizaţiei, precum şi din exterior.
(3) Numărul reprezentanţilor personalului de conducere al organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării în consiliul ştiinţific nu trebuie să depăşească o treime din numărul total al membrilor acestuia.
(4) Consiliul ştiinţific trebuie să includă membrii titulari şi membrii corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe care activează în organizaţie, preşedintele sindicatului şi preşedintele consiliului tinerilor savanţi.
(5) La şedinţele consiliului ştiinţific pot participa ca invitaţi reprezentanţi ai sindicatelor din domeniul respectiv, ai organelor ierarhic superioare, orice persoane din alte organizaţii din sfera ştiinţei şi inovării.
(6) Calitatea de preşedinte al consiliului ştiinţific revine directorului organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării.
Articolul 143. Atribuţiile principale ale consiliului ştiinţific al organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării
Consiliului ştiinţific al organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării:
Articolul 144. Statutul organizaţiei de drept public din sfera ştiinţei şi inovării
Statutul organizaţiei de drept public din sfera ştiinţei şi inovării, elaborat conform prevederilor prezentului cod şi regulamentului organizaţiei, se aprobă în modul stabilit şi de comun acord cu Academia de Ştiinţe, iar după caz, şi cu organul central de specialitate şi se înregistrează în condiţiile legii.
Articolul 145. Cuprinsul statutului organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării
(1) Statutul organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării include:
(2) Statutul poate include şi alte dispoziţii în care reflectă specificul activităţii organizaţiei.
Articolul 146. Finanţarea organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării
(1) Organizaţia de drept public din sfera ştiinţei şi inovării este finanţată de la bugetul de stat şi din alte surse, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(2) Organizaţia din sfera ştiinţei şi inovării poate obţine sprijin sub formă de alocaţii financiare şi sub alte forme (dotări: aparatură, echipamente, instalaţii etc.), cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
(3) Organizaţia din sfera ştiinţei şi inovării este în drept să decidă asupra investiţiilor pe care le va efectua din fonduri proprii, din credite bancare, din alte surse constituite conform legii.
(4) Organizaţia din sfera ştiinţei şi inovării gestionează mijloacele financiare alocate de la bugetul de stat în conformitate cu rezultatele concursului ori cu planul de finanţare aprobat de Academia de Ştiinţe.
(5) Mijloacele alocate de la bugetul de stat în vederea finanţării organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării se utilizează pentru:
(6) Mijloacele extrabugetare ale organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării se formează şi se utilizează în conformitate cu actele normative în vigoare, inclusiv pentru soluţionarea problemelor sociale.
Articolul 147. Patrimoniul organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării
(1) Patrimoniul organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării include:
(2) Organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării li se dă în folosinţă terenuri în condiţiile legii.
(3) Normele privind posesiunea şi folosinţa patrimoniului organizaţiei din sfera ştiinţei şi inovării şi dispunerea de el sînt stabilite de legislaţia în vigoare.
(4) Organizaţia de drept public din sfera ştiinţei şi inovării poate da în arendă, cu acordul proprietarului, fără drept de vînzare, încăperi, alte bunuri imobiliare, poate să presteze contra plată servicii în domeniu, în conformitate cu legislaţia în vigoare.