|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 septembrie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 octombrie 2008 Autoreferat![]() |
Această lucrare prezintă rezultatele studiului efectuat pe un lot de 626 bolnavi care au beneficiat de tratament intensiv în Clinica nr.2 a catedrei Anesteziologie-Reanimatologie USMF Nicolae Testemiţanu pe parcursul anilor 2003-2007. Scopul acestui studiu este evaluarea factorilor de risc în declanşarea leziunilor pulmonare acute, crearea algoritmului de diagnostic precoce şi tratament intensiv multimodal al sindromului de detresă respiratorie acută în condiţiile unităţii de terapie intensivă.
Lotul de pacienţi a fost devizat în două grupuri, în dependenţă de factorii care au declanşat leziunile pulmonare acute: grupul I a inclus 77 bolnavi cu LPA/SDRA la care factorii declanşatori au avut origine pulmonară; grupul II a inclus 549 pacienţi cu LPA/SDRA la care factorii declanşatori au avut origine extrapulmonară. Pentru repartizarea bolnavilor după gradul de severitate am utilizat clasificarea leziunilor pulmonare acute în 3 grupe: uşoare, moderate şi severe, fiecare cu caracteristicile fiziopatologice şi clinice care necesită o anumită gamă de măsuri curative.Terenul somatic a fost evaluat prin estimarea statusului nutriţional, terenului bronhopulmonar, cardiovascular, hepatic, renal, disfuncţiei neurologice, statusului acido-bazic şi gazos, ionogramei, statusului fluido-coagulant.
A fost efectuat un studiu complex pentru estimarea factorilor de risc în declanşarea leziunilor pulmonare acute/sindromului de detresă respiratorie acută. A fost analizată evoluţia clinică a leziunii pulmonare acute / sindromului de detresă respiratorie acută în dependenţă de cauza declanşatorie. A fost studiat echilibrul acido-bazic,gazos şi electrolitic la bolnavii cu LPA/SDRA în dependenţă de originea leziunilor pulmonare şi gradul de severitate al sindromului. S-au demonstrat repercursiunile nocive ale leziunii pulmonare acute / sindromului de detresă respiratorie acută asupra statusului hemostazic şi hematologic.
În baza datelor achiziţionate, a fost creat un algoritm de diagnostic precoce şi tratament intensiv multimodal al sindromului de detresă respiratorie acută în condiţiile unităţii de terapie intensivă.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: