|
StatutTeza a fost susţinută pe 8 septembrie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 octombrie 2008 Autoreferat![]() TezaCZU 343.53:366.54
|
Lucrarea de faţă este consacrată analizei ştiinţifice plenare, din punctul de vedere al dreptului penal, a infracţiunilor săvârşite în sfera consumului de produse şi servicii. În acest scop, au fost studiate surse bibliografice şi date ce ţin de practica judiciară, astfel îmbinându-se teoria cu practica aplicării dreptului, legată de infracţiunile prevăzute la art.213, 216, 254-256 CP RM. În baza metodelor logică, istorică şi a celei comparative, infracţiunile menţionate au fost investigate ca fenomene ale realităţii juridice.
La elaborarea prezentei investigaţii drept suport teoretic au servit numeroase surse normative de referinţă, precum şi lucrările ştiinţifice ale oamenilor de ştiinţă autohtoni şi din străinătate.
În rezultatul cercetării efectuate a fost elucidată esenţa juridică a faptelor infracţionale săvârşite în sfera consumului de produse şi servicii. De asemenea, a fost stabilit conţinutul elementelor constitutive ale numitelor infracţiuni.
În cadrul Capitolului I se supun cercetării problemele de ordin general, privitoare la reglementarea juridico-penală în domeniul protecţiei consumatorilor. În special, obiectul analizei îl reprezintă conceptul de piaţă de consum şi rolul acestuia în apărarea ordinii de drept împotriva infracţiunilor. În scopul recepţionării experienţei străine avansate, se acordă atenţie analizei juridico-comparative a reglementărilor privind infracţiunile săvârşite în sfera consumului de produse şi servicii.
În Capitolul II se studiază problemele privind stabilirea elementelor constitutive ale infracţiunilor prevăzute la art.213, 216, 254-256 CP RM. Rezultatele obţinute sunt însoţite de multiple concluzii şi recomandări, care pot constitui obiectul discuţiilor ştiinţifice.
Obiectul cercetării în Capitolul III îl formează problemele ce vizează aplicarea răspunderii penale în anumite domenii ale consumului de produse şi servicii: serviciile de sănătate; serviciile de publicitate; achiziţionarea de produse contrafăcute.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: