|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 septembrie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 octombrie 2008 Autoreferat![]() TezaCZU 32 (043.3)
|
Lucrarea de faţă reprezintă un studiu ştiinţific al complexului proces de instituţionalizare a procedurilor democratice în ţările antrenate în cadrul valului trei al democratizării, inclusiv Republica Moldova. În acest scop, s-a realizat iniţial o sinteză a informaţiei de natură teoretico-metodologică cu referinţă la tema studiată, după care s-a recurs la o analiză a gradului de instituţioalizare a democraţiei în arealul est-european, evidenţiind dilemele ce apar în faţa factorilor de decizie pe parcursul procesului. În contextual dat autorul a atras atenţia asupra astfel de aspecte ce stau la baza instituţionalizării procedurilor democratice ca: istorico-culturale, geopolitice, politico-sociologice şi politico-juridice.
Actualitatea cercetării efectuate rezidă în importanţa examinării în complex a fenomenului tranziţiei politice, legităţilor lui şi logica dezvoltării acestuia în Republica Moldova. Semnificaţia teoretică a lucrării este asigurată de abordarea interdisciplinară a temei investigate. Baza empirică a lucrării o constituie monografiile, manualele, dicţionarele de profil, articolele ştiinţifice şi publicistice atît ale autorilor străini cît ale celor din Republica Moldova. Aspectul practic constă în cercetarea sociologică efectuată de către autor în scopul stabilirii indicilor de instituţionalizare a democraţiei în Republica Moldova.
Conţinutul lucrării este structurat în trei capitole ce reflectă integral scopul propus de autor. În primul capitol sînt analizate aspectele teoretico-metodologice ale tranziţiei politice ca fenomen global, fiind studiate diverse abordări ale fenomenului vizat. În capitolul doi au fost analizate modelele generale ale tranziţiei, în baza cărora se dezvoltă acest fenomen al lumii contemporane, pornind de la accepţiunea că multitudinea procedeelor posibile ale tranziţiei politice cu multiple variante de soluţionare a sarcinilor şi problemelor care apar în cursul procesului, particularităţile naţionale ale trăirii transformărilor în cadrul perioadei de tranziţie, determină specificul tranziţiei şi dictează formele sale. În ultimul capitol s-a pus accentul pe identificarea particularităţilor tranziţiei politice în Republica Moldova, analizînd dilemele instituţionalizării democraţiei în regiunea dată.
Concluziile şi recomandările, deduse în rezultatul investigaţiilor efectuate, sunt binevenite procesului de consolidare a democraţiei în Republica Moldova. Acestea sunt adresate organizaţiilor social-politice din Republica Moldova, structurilor ştiinţifice şi de învăţământ, precum şi factorilor de decizie.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: