|
StatutTeza a fost susţinută pe 5 decembrie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 26 februarie 2009 Autoreferat![]() TezaCZU 004.03: 004.7
|
Teză de doctor habilitat în tehnică. Chişinău, 2008, introducere, patru capitole, concluzii, bibliografie din 253 titluri, 6 anexe, 173 pagini text de bază, 46 figuri. Rezultatele obţinute sunt publicate în 60 de lucrări.
Lucrarea este dedicată problemelor de cercetare şi dezvoltare a aspectelor teoretice şi metodologice în elaborarea unor concepţii, metode, modele, tehnici, algoritmi şi produse program de modelare discret-continue şi evaluare a performanţelor sistemelor de calcul parallel/distribuite, dinamic reconfigurabile cu procesare concurentă a datelor.
Pentru a descrie în cadrul aceluiaşi formalism specificul stocastic şi logica interacţiunii proceselor concurente ale sistemelor de calcul este definită o clasă nouă de modele de reţele Petri generalizate etichetate stocastice cu capacităţi negativ-pozitive ale locaţiilor şi arce reversibile. În acest context, este introdus conceptul de expresii descriptive, operaţii compozi-ţionale şi elaborată o metodă de creare a acestor tip de modele.
Este propusă o metodă de compunere a modelelor de reţele Petri stocastice prin descriptori Kronecker, care permite de a diminua atăt spaţiul de memorie, cât şi complexitatea analizei lanţurilor Markov timp continuu, subiacente modelelor de reţelelor studiate.
Sunt prezentate modele de reţele Petri stocastice, elaborate pentru evaluarea performanţelor a unor arhitecturi de sisteme multiprocesor cu magistrale şi memorii comune şi cu masive de procesoare, interacţiunea cărora este efectuată prin mesaje tranzit şi memorii comune distribuite.
Pentru redarea organizării modulare ierarhice, a reconfigurabilităţii şi mobilităţii proceselor de calcul sunt definite noi clase de reţele Petri diferenţiale generalizate stocastice descriptiv-restructurabile şi membra-nale, cu reguli de rescriere dinamică a structurii şi marcajelor curente, aplicate la modelarea discret-continuă şi evaluarea sistemelor de calcul mobil-reconfigurabile.
Modelarea, verificarea funcţională, simularea animată şi evaluarea peformanţelor acestor tipuri de reţele locale a fost efectuată prin modele de reţele Petri stocastice descriptiv-restructurabile, folosind produse program elaborate de autor. Sunt elaborate protocoale şi algoritmi de funcţionare, mecanisme de verificare şi soluţionare a situaţiilor de avarie a două reţele locale informaţionale de comandă, concepute şi realizate pentru gestiunea proceselor tehnologice de creştere a structurilor semiconductoare.
In baza metodelor, algoritmilor şi tehnicilor propuse au fost elaborate, implementate, în limbaje orientate obiect, dezvoltate şi descrise produse software instrumentale care permit de a efectua modelarea discret-continuă, verificarea funcţională, simularea animată şi evaluarea performanţelor sistemelor de calcul prin reţele Petri stocastice descriptiv-restructurabile.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: