|
StatutTeza a fost susţinută pe 5 decembrie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 26 februarie 2009 Autoreferat![]() TezaCZU 551.5(478)(043.3)
|
În lucrarea de faţă, sunt prezentate materialele cercetărilor efectuate în perioada 1960-2005, asupra principalelor fenomene meteorologice de risc (ceaţa, poleiul, chiciura, viscolul, grindina), în scopul evidenţierii evoluţiei acestora în timp şi spaţiu, legităţilor de manifestare, cu identificarea în final al celor mai vulnerabile regiuni din R. Moldova, fiind propuse cele mai adecvate posibilităţi de diminuare a impactului acestora, efectuate studii de caz.
Pentru anumite riscuri s-au analizat condiţiile sinoptice de declanşare şi manifestare a acestora, fiind analizată topografia barică de la sol şi din atmosfera înaltă (500 mb).
Au fost evaluate tendinţele de viitor privind manifestarea fenomenelor meteorologice de risc în contextul schimbărilor climatice globale. Astfel pentru grindină, polei şi ceaţă se remarcă o tendinţă generală de creştere a numărului de zile pe an, în timp ce pentru chiciură şi viscol o diminuare a lor, fapt legat de consecinţele încălzirii globale a climei. Pe baza probabilităţii şi frecvenţei, s-au obţinut elemente de pronostic privind manifestarea respectivelor riscuri.
Rezultatele obţinute prezintă un mare interes, deoarece luarea în calcul a frecvenţei şi arealelor de manifestare maximă a fenomenelor de risc meteorologic (ceaţă, polei, chiciură, viscol, grindină) vor permite mai uşor să ne adaptăm noilor condiţii climatice, precum şi obţinerea unor diminuări ale pierderilor din domeniul agriculturii şi transporturilor.
Cuvintele cheie: risc meteorologic/climatic, medie aritmetică, abatere, viscol, ceaţă, polei, chiciură, grindină, vulnerabilitate, frecvenţă, analiză statistică, diminuare, hartă sinoptică, studii de caz.