|
StatutTeza a fost susţinută pe 12 decembrie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 26 februarie 2009 Autoreferat![]() |
Această lucrare ştiinţifică elucidează unele dintre cele mai importante probleme teoretice şi practice de realizare a dreptului fundamental la muncă, constituind un studiu complex al acestui drept, analizîndu-se atît legislaţia şi practica judiciară naţională, cît şi cea internaţională, precum şi cercetarea recomandărilor concrete privind perfecţionarea reglementării juridice şi a activităţii organelor de drept cu privire la realizarea dreptului la muncă. Actualitatea cercetării se clasează printre acele direcţii ştiinţifice a căror cercetare merită o atenţie primordială, necesitînd o investigaţie aprofundată.
Conţinînd o analiză complexă, sub diferite aspecte, dreptul la muncă nu este suficient să fie corect formulat, proclamat în Constituţie, în legi organice şi ordinare, ci este necesară şi o nouă educaţie juridică a demosului, însuşirea elementelor fundamentale ale culturii juridice, schimbarea mentalităţii de segment obedient, a unei părţi a populaţiei, respectiv a justiţiabililor, a celor care, vrînd-nevrînd, ajung în faţa instanţelor de judecată. Dar tranziţia este necesară şi pentru schimbarea mentalităţii şi atitudinii faţă de dreptul la muncă.
Investigaţia ştiinţifica în cauză şi-a propus efectuarea unui studiu comparat al dreptului la muncă din diferite ţări şi sisteme de drept şi în primul rînd din Republica Moldova şi România.
Rezultatele investigaţiilor vor fi benefice dezvoltării în continuare a ştiinţei dreptului constituţional în mod deosebit, precum şi a dreptului muncii, deoarece este un studiu complex interdisciplinar, care, în special, va contribui la amplificarea şi aprofundarea cunoştinţelor teoretice privind rolul şi locul dreptului la muncă în sistemul drepturilor fundamentale ale omului şi cetăţeanului. Mai mult decît atît, acest drept urmează a fi perfecţionat, deoarece este notoriu faptul că situaţia actuală de realizare a dreptului la muncă poate fi caracterizat prin necesitatea racordării unor prevederi ale cadrului legal la principiile internaţionale şi adoptării unui mecanism eficient de punere în aplicare.
Cercetarea se finalizează cu un şir de concluzii importante, în opinia noastră, şi propuneri atît de ordin legislativ cît şi teoretico-practice, care vor continua investigaţiile în acest domeniu.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: