|
StatutTeza a fost susţinută pe 13 decembrie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 26 februarie 2009 Autoreferat![]() TezaCZU 336.221.24:351.713 (478)
|
Organizarea controlului fiscal reprezintă un proces complex, care necesită a fi reglementat de către stat prin mecanisme şi instrumente specifice. De organizarea efectivă a mecanismului de control depinde starea bugetului, iar, în final, bunăstarea noastră. În aceste condiţii, crearea unui sistem eficient de control fiscal este un obiectiv prioritar în cadrul politicii fiscale şi social–economice a statului.
Teza de doctor este dedicată cercetării mecanismului controlului fiscal şi al posibilităţilor de eficientizare a acestuia, în scopul perfecţionării administrării fiscale în Republica Moldova.
În teză, sunt reflectate abordările teoretice cu privire la: evoluţia conceptelor privind rolul statului în reglementarea proceselor economice; conceptul de administrare fiscală nu numai ca o modalitate de asigurare a statului cu resurse financiare necesare, ci şi ca un element al mecanismului de intervenţie a statului în economie; controlul fiscal ca parte componentă a controlului financiar al statului şi ca element funcţional al administrării fiscale; mecanismul organizatorico-economic al controlului fiscal, principiile de efectuare a controlului fiscal şi aplicabilitatea lor în Republica Moldova
Un loc important în cadrul tezei a fost alocat cercetărilor privind: tipurile de control fiscal şi eficienţa lor în Republica Moldova; organizarea preselecţiei contribuabililor pentru control şi eficienţa aplicării lui în Republica Moldova; studierea practicii internaţionale de organizare a controlului fiscal şi a posibilităţilor utilizării unor elemente performante ale ei în Republica Moldova; analiza metodelor de determinare a eficienţei controlului fiscal; analiza impactului amnistiei fiscale asupra controlului fiscal în Republica Moldova.
În aspect practic, s-a elaborat mecanismul organizatorico–economic al controlului fiscal şi au fost clasificate metodele controlului fiscal; s-a elaborat şi s-a implementat sistemul de preselecţie a contribuabililor în baza factorilor de risc; au fost calculaţi indicatorii de determinare a eficienţei controlului fiscal în Republica Moldova.
Concluziile şi recomandările formulate în teză pot fi aplicate în activitatea practică a organelor cu atribuţie de administrare fiscală. Sistemul de preselecţie a contribuabililor în baza factorilor de risc este, deja, implementat în practică şi înregistrează rezultate benefice, contribuind la ridicarea eficienţei controalelor fiscale documentare totale planificate.
Cercetările realizate pot fi utilizate şi ca suport metodologic şi bibliografic în procesul didactic din instituţiile de învăţământ cu profil economic.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: