|
StatutTeza a fost susţinută pe 11 decembrie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 26 februarie 2009 Autoreferat![]() TezaCZU 339.9:339.5(498)(043.2)=135.1 G87
|
Cercetarea Politica comercială externă a României în procesul integrării europene şi globalizării economice contribuie la extinderea dimensiunii studiilor consacrate procesului de integrare europeană, subliniind caracterul accelerat de manifestare a tendinţelor integraţioniste în Europa. Subiectul cercetării vizează un aspect de mare însemnătate al procesului de integrare, politica comercială externă a României care funcţionează în baza dezvoltării economiei naţionale în concordanţă cu politicile promovate de Uniunea Europeană în domeniul comerţului extern intracomunitar şi în relaţiile cu ţările terţe.
Tratarea complexă şi sistemică a politicii comerciale externe a României în procesul integrării după aderarea la Uniunea Europeană. Perfecţionarea şi adaptarea politicii comerciale externe la rigorile europene prin măsuri interne şi externe de modernizare a politicii comerciale internaţionale. Implementarea recomandărilor Uniunii Europene privind perfecţionarea politicii comerciale internaţionale la nivel naţional, regional şi subregional, în scopul integrării europene după aderare.
Dimensiunea teoretică pune în valoare conceptul de integrare regională, dar şi alte concepte conexe, precum integrare europeană, construcţie europeană, integrare pozitivă, integrare negativă, integrare diferenţiată. Demersurile ştiinţifice ale lucrării au fost axate, în principal, pe integrarea politicii comerciale a României cu politica comercială a Uniunii Europene şi negocierile de politică comercială, în sistemul multilateral, regional şi subregional propune o analiză mai aprofundată a problemelor integrării comerciale ale noilor state membre în spaţiul european. Au fost de asemenea identificate efectele comerciale ale extinderii spre Est asupra ţărilor nemembre şi asupra poziţiei Uniunii Europene în comerţul internaţional.