|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 ianuarie 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 18 iunie 2009 Autoreferat![]() TezaCZU 37.01 (043.2)
|
Cercetarea abordează problematica evaluării curriculumului. Diferitele perspective teoretice privind proiectarea şi evaluarea se constituie în fundamente ale cercetării care oferă premisa pentru conceptualizarea teoretică a modelului de evaluare a calităţii curriculumului şcolar proiectat.
Cercetarea prezintă valoare teoretică prin sintetizarea fundamentelor pedagogice privind evaluarea curriculumului şcolar proiectat şi elaborarea unui nou model de evaluare a calităţii curriculumului şcolar proiectat. În cadrul cercetării este analizată relaţia de determinare dintre proiectarea curriculumului şi evaluarea acestuia şi este argumentată nevoia de a descrie cadrul de referinţă în care are loc evaluarea.
Abordarea sistemico-holistică a evaluării şi prezentarea critică, din perspectivă sincronică, a unor modele de evaluare a curriculumului a evidenţiat aspectele teoretice care contribuie la conceptualizarea unui nou model de evaluare, ale cărui fundamente teoretice sunt date de un sistem de principii, criterii şi indicatori şi dă valoarea teoretică cercetării. Valoarea practică a investigaţiei este dată de metodologia de evaluare elaborată pe baza unor metode şi instrumente originale – matricea de asociere şi harta de dezvoltare operaţională a conceptelor - într-un context practic care asigură premise pedagogice pentru formularea unor aprecieri privind calitatea curriculumului şcolar proiectat în raport cu un set de indicatori.
Partea experimentală a cercetării a produs importante valori practice, constând în metodologia şi instrumentele originale de evaluare elaborate – matricea de asociere şi harta de dezvoltare operaţională a conceptelor – experimentate prin utilizarea acestora de către experţi şi de către cadre didactice implicate în experiment. Evaluarea curriculumului şcolar proiectat la diverse discipline şcolare a demonstrat funcţionalitatea modelului propus. Utilizarea modelului şi metodologiei elaborate a permis formularea unor judecăţi de valoare privind calitatea curriculumului şi a sugestiilor oferite conceptorilor de curriculum şcolar pentru renovarea curriculumului.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: