|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 martie 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 18 iunie 2009 Autoreferat![]() |
Teza este consacrată planificării strategice a potenţialului regional în baza identificării avantajelor competitive. Subiectul competitivităţii regiunilor este abordat luându-se în consideraţie evoluţia fenomenelor social-economice teritoriale. În acest scop sunt evaluate paradigmele teoretice despre localizare şi dezvoltare regională.
În teză este efectuată o cercetare complexă a economiei naţionale sub aspectul competitivităţii producţiei moldoveneşti în comerţul internaţional. Analiza efectuată este corelată la viziunile teoretice în domeniul dat şi a determinat scopul cercetării – argumentarea metodologică a procesului de elaborare a strategiilor de dezvoltare regională.
Noutatea ştiinţifică a tezei o constituie metodologia stabilirii competitivităţii lanţurilor valorice ale ramurilor/industriilor cu avantaje competitive. Este precizată metodologia determinării avantajului competitiv al economiei Republicii Moldova şi a unităţilor ei administrativ-teritoriale.
În baza analizei datelor statistice este argumentat şi elaborat un sistem de indicatori ai competitivităţii regionale prin intermediul evaluării mediului antreprenorial şi a mediului inovaţional. Utilizarea metodelor de analiză cantitativă şi comparativă argumentează activitatea aglomerărilor antreprenoriale care depăşesc hotarele administrative ale unităţilor teritoriale existente în prezent.
Cercetările efectuate au demonstrat impactul activităţii întreprinderilor micii şi mijlocii, a instituţiilor educaţionale şi de cercetare asupra gradului de creştere a entităţii teritoriale, argumentând în acelaşi timp şi diferenţierea nivelelor de dezvoltare a regiunilor ţării.
Perspectiva dezvoltării competitivităţii regionale este legată de experienţa acumulată şi promovată în ţările europene.
În teză este înaintată metodologia determinării strategiilor de dezvoltare regională prin utilizarea sistemului de indicatori ai rezervelor potenţialului regional economic, social, uman.
Valoarea aplicativă a lucrării este demonstrată prin utilizarea metodologiei şi sistemului de indicatori elaboraţi în procesul de determinare a strategiilor de creştere a Regiunii de Dezvoltare Sud care întruneşte opt raioane din sudul Republicii Moldova.
În examinare [5] :
Arhiva tezelor: