|
StatutTeza a fost susţinută pe 17 iunie 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 1 octombrie 2009 Autoreferat![]() |
Lucrarea este dedicată problemelor de cercetări teoretice, experimentale şi metodologice efectuate în domeniul convertizoarelor electroenergetice speciale produse şi propuse pentru producerea în serie din materiale recondiţionate, materiale noi electrotehnice şi materiale magnetice cu parametri magnetici ridicaţi în vederea reducerii costului şi materialului activ şi constructiv, şi ridicării eficienţii consumului sau producerii energiei electrice. În lucrare s-au constatat noi domenii de aplicaţie ale convertizoarelor electroenergetice, pentru antrenarea mecanismelor maşinilor de uz casnic, pentru acţionarea pompelor centrifuge ermetizate, pentru convertirea energiei mecanice în energie electrică în sistemele regenerabile de energie. În lucrare este propusă soluţia elaborării transformatoarelr de sudare elaborată la respectarea corelaţiei dintre dimensiunile geometrice ale materialului recondiţionat şi parametrii transformatorului de sudare fără deşeuri la producerea în serie.
Este descrisă şi analizată o nouă clasă de motoare asincrone de construcţie axială trifazate şi monofazate respectiv ermetizate şi de uz casnic. Sunt descrise metode experimentale de cercetare şi modelare a cimpului magnetic în regim staţionar de funcţionare. Sunt constatate performanţele acestei clase de motoare axiale la cuplarea mecanică cu anumite maşini şi mecanisme de lucru.
În lucrare, de asemenea, sunt prezentate metodele de calcul electromagnetic şi modelării matematice a proceselor tranzitorii. S-a înaintat o nouă concepţie de obţinere a cîmpului magnetic învîrtitor în motoarele monofazate fără aplicarea elementului suplimentar de defazaj, sunt descrise procesele de pornire la aplicarea modelării matematice şi modelării cîmpului magnetic.
În lucrare sunt analizate diverse variante constructive de motoare ermetizate folosite pentru antrenarea pompelor centrifuge ermetizate. În acest context sa propus de utilizat motoare sincrone cu magneţi permanenţi pentru majorarea puterii, în dimensiunile motorului sincron, şi reducerea materialului electrotehnic şi constructiv folosit la producerea acestor tipuri de motoare. În lucrare sunt prezentate noi elemente teoretice şi rezultate experimentale, în baza cărora sa elaborat metoda de calcul proiectare, cu aplicaţia modelării matematice în axele d şi q şi modelării cîmpului magnetic, sa optimizat procesul de pronire şi întrare în sincronism a motorului sincron.
Lucrarea se încheie cu descrierea unor soluţii de utilizare a generatoarelor
cu magneţi permanenţi, de construcţie axială, propuse pentru aplicaţie în
sistemele surselor regenerabile de energie, în vederea simplificării tehnologiei
de producere a acestor generatoare.