|
StatutTeza a fost susţinută pe 27 iunie 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 noiembrie 2009 Autoreferat![]() |
Investigaţia respectivă a avut drept scop reflectarea evoluţiei interpretărilor şi aprecierilor istoriografice privid modelul sistemului adminitrativ ţarist în Basarabia la începutul secolului al XIX-lea şi impactul guvernării străine pentru această regiune. Au fost supuse reevaluării istoriografice contemporane lucrările şi studiile existente referitoare la autonomia Basarabiei în care au fost evidenţiate poziţiile istoriografice contradictorii asupra specificului şi necesităţii autonomiei pentru periferia naţională a Imperiului Rus - Basarabia - de la înc. sec. al XIX-lea.
În baza rezultatelor reevaluării istoriografice s-a ajuns la următoarele concluzii: în istoriografie s-au constituit etape şi tendinţe distinctive în abordarea temei studiate. Revizuirea surselor de epocă, de rînd cu o analiza a surselor istorice noi, permite rezumarea ideilor care scot în evidenţă un factor important al eşecului în funcţionarea autonomiei regiunii între anii 1812-1828, care constă în contradicţia dintre interesele imperiale privind reorganizarea statală a provinciei anexate, pe de o parte şi interesele elitei locale, pe de altă parte, aceasta din urmă pledînd pentru menţinerea puterii sale politice în regiunea Basarabia. Această constatare a condus la reliefarea a două concepte distincte de tratare a problemei cercetate: pe de o parte, de pe poziţiile naraţiunii imperialiste (cum a fost în cazul istoriografiei ruse moderne şi celei sovietice) şi a naraţiunii naţionale (în cazul istorografiei interbelice şi contemporane din Republica Moldova şi România).
Rezultatele obţinute demonstrează necesitatea supunerii unei permanente revizuiri istoriografice a evenimentelor studiate în scopul reconştientizării unor procese şi fenomene din cadrul istoriei Basarabiei din sec.al XIX-lea.