|
StatutTeza a fost susţinută pe 30 iunie 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 noiembrie 2009 Autoreferat![]() |
Integrarea europeană este un fenomen multidimensional şi dinamic, care deja a transformat Uniunea Europeană într-un actor geopolitic activ. Studiată la început doar prin prisma istoriei şi teoriei relaţiilor internaţionale, integrarea europeană a devenit domeniul central de studiu al ştiinţei politice propriu-zise, dealtfel fiind atestată existenţa şi unei ştiinţe politice europene.
În prezenta lucrare, am încercat să efectuăm o analiză politologică a integrării europene, cercetând acest proces în toată complexitatea lui, utilizând pe lângă teoria relaţiilor internaţionale şi studii interdisciplinare, axându-ne în special pe teoria politică, studiul instituţiilor, geopolitică şi filozofia politică. Ne-am referit la asemenea domenii ale fenomenului integrării europene, precum: sistemul politic, cadrul legislativ, identitatea europeană, politicile comunitare şi în special cea externă, un rol central revenindu-i procesului de extindere spre Est. Au fost examinatele succesele şi insuccesele procesului integraţional, încercând de a identica principalele carenţe.
O altă dimensiune a lucrării reiese din relaţiile reciproce dintre cei doi actori: Uniunea Europeană şi Republica Moldova. În acest sens, au fost identificate două poziţii: cea a UE vis-avis de ţara noastră şi cea a conducerii de la Chişinău faţă de procesul integraţional. Din acest considerent, în cadrul tezei descriem acest proces evolutiv, analizând-ul detaliat.
Este de la sine înţeles că oricare stat, care şi-a propus de a adera la Comunitate a trebuit să îndeplinească o serie de condiţii. Totodată, am sesizat că fiecare a promovat o politică activă de monitorizare a realizărilor şi de promovare a unei imagini externe atractive. Acest factor a constituit logica capitolului trei, în care am încercat de a stabili care este imaginea reală a ţării noastre, ce eforturi au fost depuse şi care sunt principalele carenţe.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: