|
StatutTeza a fost susţinută pe 25 noiembrie 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 februarie 2010 Autoreferat![]() |
Teza pentru gradul stiinŃific de doctor în medicină „Aspecte clinico-patogenetice si opţiuni de tratament al tireotoxicozei la pacienţii cu gusă toxică difuză primar depistată” a fost elaborată de Dumitru Harea la Catedra Endocrinologie a Universităţii de Stat de Medicină si Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chisinău în anul 2009. Lucrarea conţine 113 pagini de text de bază, fiind constituită din introducere, 6 capitole, concluzii, recomandări si bibliografie (191 surse), 3 anexe, 23 tabele si 19 figuri. Rezultatele obţinute sunt publicate în 6 articole stiinţifice.
Domeniul de studiu – lucrarea abordează un aspect important al endocrinologiei - gusa difuză toxică (GDT) în debutul bolii.
Scopul si obiectivele lucrării au fost de a studia manifestările clinice, statutul hormonal tiroidian, anticorpii antitiroidieni si modificările ecografiei tiroidiene la pacienţii cu GDT primar depistată, în funcţie de severitatea hipertiroidiei; de a urmări evoluţia simptomelor clinice, dinamica hormonilor tiroidieni, TSH si anticorpilor antitiroidieni pe parcursul tratamentului; precum si de a aprecia probabilitatea obţinerii remisiunii în funcţie de gradul de severitate al hipertiroidiei.
Metodologia cercetării stiinţifice. Cercetarea efectuată a fost un studiu clinic, analitic, prospectiv. Eşantionul studiat a inclus grupe comparabile. Culegerea datelor pentru cercetarea clinică a fost de tip „caz-martor”.
Noutatea si originalitatea stiinţifică a lucrării constă în: stabilirea particularităţilor clinice, paraclinice si evolutive ale hipertiroidiei în funcţie de severitatea si gradul de manifestare a acesteia la pacienţii cu GDT primar depistată; determinarea anticorpilor antitiroidieni specifici, inclusiv antireceptor TSH, indicilor hemodinamicii intratiroidiene la examenul ecografic si evaluarea probabilităţii de obţinere a remisiunii în funcţie de severitatea hipertiroidiei în momentul stabilirii diagnosticului.
Semnificaţia teoretică si valoarea aplicativă a lucrării rezidă în stabilirea particularităţilor clinice, hormonale, imunologice specifice, ecografice tiroidiene la debutul bolii si pe parcursul tratamentului în funcţie de severitatea maladiei. Obţinerea remisiunii în majoritatea cazurilor cu forme iniţiale ale patologiei (72,5%) indică necesitatea de diagnosticare si iniţiere a tratamentului în stadiile timpurii (subclinice, usoare) ale maladiei.
Rezultatele cercetării au fost implimentate în activitatea curativă a IMSP Spitalul Clinic
Republican şi Centrul Medical „Excellence” mun. Chisinău.