|
StatutTeza a fost susţinută pe 11 decembrie 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 februarie 2010 Autoreferat![]() ![]() |
Teza de doctor constă din introducere, trei capitole originale, concluzii, recomandări şi bibli-ografie. Volumul tezei de doctor constă din 97 pagini cu 10 desene şi 51 referinţe. Rezultatele de bază ale disertaţiei au fost publicate în forma de 44 lucrări ştiinţifice (13 articole şi 31 abstracte).
Domeniul investigării: Investigări teoretice în fizica stării condensate.
Obiectivele tezei de doctor şi noutatea ştiinţifică a rezultatelor obţinute.
Teza este dedicată soluţionării a două chestiuni interdependente ale teoriei excitonilor bi-dimensionali şi ale perechilor electron–gol într–un câmp magnetic puternic.
Prima chestiunea este obţinerea expresiilor mai exacte pentru funcţia de undă şi energia benzii excitonice celei mai de jos. Pe baza lor a fost studiată condensarea Bose–Einstein a excitonilor pe o stare de superpoziţie cuantică şi pe nivelele excitate Landau.
A doua chestiunea este lămurirea fenomenului de rezonanţă exciton–ciclotronică în plină concordanţă cu datele experimentale. Cu acest scop a fost dedus Hamiltonianul interacţiunii elec-tron–radiaţie în prezentarea cuantificării secundare.
Am demonstrat că probabilităţile tranziţiilor cuantice şi formele benzilor de absorbţie de-pind esenţial de polarizarea circulară a luminii, care dă naştere la fenomenele de orientare optică inclusiv la polarizarea spinilor a electronilor şi la alinierea optică a excitonilor.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a tezei de doctor.
Lucrarea este dedicată aspectelor fundamentale ale fizicii sistemelor electron–gol bidimen-sionale în nanostructuri semiconductoare în prezenţa câmpului magnetic puternic. În acelaşi timp lucrarea are o importanţă practică, deoarece ea explică fenomenul de rezonanţă exciton–ciclotronică în plină concordanţă cu datele experimentale. Sunt propuse unele recomandări pen-tru a continua cercetările experimentale.