|
StatutTeza a fost susţinută pe 21 ianuarie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 18 martie 2010 Autoreferat![]() |
Teza include introducere, 5 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 137 titluri, 25 anexe, 96 pagini de text de bază, 16 figuri, 44 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 12 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: Pomicultura, ameliorarea plantelor pomicole.
Scopul şi obiectivele lucrării. Scopul lucrării este de a depista cele mai preţioase soiuri şi elite noi după rezistenţa la boli, productivitate, calitatea fructelor pentru testarea de stat şi implementarea în producţie, genitorii de caractere economice valoroase. Pentru rezolvarea scopului lucrării au fost propuse următoarele obiective: Studiul diversităţii grupelor ecologo-geografice, a soiurilor şi elitelor noi de măr în fiecare grup; stabilirea valorii ameliorative a soiurilor de măr imune la rapăn Venturia inaequalis (Cocke, Wint), de tip compact şi a genitorilor pentru ameliorare; determinarea corelaţiei dintre diferite caractere; evidenţierea soiurilor şi hibrizilor de perspectivă pentru testarea de stat şi implementarea în producţie.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Pentru prima dată în Republica Moldova au fost multilateral cercetate un şir de soiuri, selecţii şi hibrizi noi de măr după provenienţa lor geografică. S-au efectuat cercetări asupra soiurilor, selecţiilor standard şi de tip compact cu stabilirea corelaţiei dintre caracterele ce determină productivitatea. Au fost evidenţiate soiuri, selecţii şi forme autohtone şi străine noi de măr tradiţionale, imune la rapăn, de tip compact pentru utilizarea ca forme parentale şi în scopul implementării în producţie.
Semnificaţia teoretică. S-a stabilit ereditatea caracterelor valoroase pentru diferite soiuri de măr tradiţionale şi imune la rapăn, capacitatea de germinare a polenului, gradul polenizării intervarietale, dependenţa corelativă a caracterelor la soiurile şi plantele hibride în studiu.
Valoarea aplicativă a lucrării. În rezultatul cercetărilor s-au evidenţiat soiuri cu productivitate înaltă, rezistenţă la rapănul mărului, creştere redusă a pomului, calitate înaltă şi termeni diferiţi de coacere ale fructelor. La Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante a Republicii Moldova au fost transmise 6 genotipuri noi de măr: două soiuri introduse:- Granny Smith Spur (Australia), Čampion (Republica Cehia) şi patru selecţii autohtone imune la rapăn:- 3-47 (50, 54, 55), 3-47 (33- 40), 3-52(49-71) şi 3-55(26-36).
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele ştiinţifice se implementează în procesul de ameliorare al mărului la Instituţia Publică Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare. Soiurile Čampion, Romus 1, Elstar, Redfree şi Gloster sunt incluse în Registrul Soiurilor de Plante ca soiuri de perspectivă şi se implementeză în producere. Din aceste soiuri, în pepinierele Republicii Moldova, pe parcursul anilor 2006-2009 s-au obţinut peste 100 mii pomi altoiţi.