|
StatutTeza a fost susţinută pe 16 februarie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 29 aprilie 2010 Autoreferat![]() |
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii, bibliografie din 142 titluri, 19 anexe, 138 pagini text de bază, 45 figuri, 27 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 11 lucrări ştiinţifice. Cuvintele cheie: competenţă, etapele de dezvoltare a competenţei, schemă cognitivă, evaluare adaptivă, reglare, modelul modular al disciplinei.
Domeniul de studii: Pedagogie. Teoria şi metodologia instruirii (Informatica).
Scopul cercetării: elaborarea metodologiei de integrare a evaluării adaptive în procesul de formare a studenţilor în vederea reglării/optimizării acestui proces.
Obiectivele de cercetare: (a) analiza abordărilor existente şi argumentarea necesităţii integrării evaluării în procesul de formare a studenţilor; (b) stabilirea fundamentelor teoretice ale evaluării adaptive a studenţilor; (c) elaborarea modelului didactic de aplicare a testării adaptive computerizate la studierea disciplinelor universitare; (d) precizarea condiţiilor pedagogice/ didactice de integrare a testării adaptive computerizate în procesul de formare a studenţilor; (e) validarea prin experiment pedagogic a modelului didactic de aplicare a testării adaptive computerizate la studierea disciplinelor universitare informatice.
Metodologia cercetării s-a constituit din metode teoretice: documentarea ştiinţifică, modelarea teoretică, comparaţia, interpretarea, analogia, analiza, sinteza; metode praxiologice: metoda logico-grafică de structurare a conţinuturilor, testarea, chestionarul; experimentul pedagogic; prelucrarea statistico-matematică a datelor experimentale.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a lucrării: a fost elaborată metodologia de dezvoltare a competenţelor studenţilor, care se deosebeşte de abordările existente prin faptul că învăţarea este reglată prin evaluări adaptive (cvasi)continui.
Semnificaţia teoretică a cercetării: a fost fundamentat teoretic procesul de dezvoltare a competenţelor studenţilor acompaniat de evaluări adaptive şi elaborat modelul didactic de aplicare a testării adaptive la studierea disciplinelor universitare.
Valoarea aplicativă a lucrării: a fost elaborat referenţialul de competenţe, dezvoltate în cadrul disciplinei „Bazele programării”, modelul modular al disciplinei şi banca de itemi pentru realizarea evaluărilor adaptive la disciplina în cauză.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice a fost realizată prin introducerea metodologiei elaborate la predarea disciplinei „Bazele programării” şi prin preluarea ei la predarea altor discipline informatice în cadrul universităţii.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: