|
StatutTeza a fost susţinută pe 27 aprilie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 3 iunie 2010 Autoreferat![]() |
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări practice, bibliografie din 131 surse, 4 anexe, 125 de pagini text de bază, 14 tabele, 15 figuri. Rezultatele obţinute au fost publicate în 11 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu se referă la Teoria şi metodologia instruirii (fizica) şi urmăreşte scopul de fundamentare pe baze teoretice şi metodologice a unui model de eficientizare a predării – învăţării fizicii prin intermediul cursurilor opţionale destinate învăţământului preuniversitar.
Noutatea ştiinţifică a cercetării rezidă în abordarea didactică a disciplinelor opţionale în învăţământul preuniversitar, care fiind implementate în procesul educa¬ţional, devin o modalitate eficientă de individualizare a formării/dezvoltării personalităţii elevului în cadrul disciplinei Fizica.
Originalitatea cercetării constă în elaborarea unui Model pedagogic de eficien¬ti¬zare a predării – învăţării fizicii prin intermediul cursurilor opţionale destinate învăţământului preuniversitar; Model conceput din perspectiva epistemologiei cunoaşterii în ştiinţele educaţiei.
Semnificaţia teoretică a lucrării constă în sintetizarea reperelor teoretice şi episte¬mo¬logice pentru conceperea şi aplicarea cursurilor opţionale de fizică în învăţământul preuniversitar, preponderent sub formă modulară, astfel ca acestea să fie relevante şi să promoveze ceea ce este util, oportun, operativ, benefic şi fezabil, şi concep¬tualizarea procesului educaţional în cadrul acestor cursuri din perspectiva eficientizării procesului de predare – învăţare - evaluare a fizicii care s-a materializat într-un Model pedagogic, care poate fi aplicat şi la elaborarea cursurilor opţionale la alte discipline.
Valoare aplicativă a tezei se constituie în proiectarea reperelor metodologice ale predării – învăţării fizicii în cadrul cursurilor opţionale care eficientizează aplicarea modelului pedagogic elaborat în practica învăţământului preuniversitar, precum şi de proiectarea a două cursuri opţionale de fizică „ Laserii” şi „Tipuri de probleme teoretice şi practice în fizică”, care oferă posibilităţi largi de eficientizare a studiului fizicii de către elevi.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: