|
StatutTeza a fost susţinută pe 14 mai 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 iulie 2010 Autoreferat![]() |
Teza cuprinde: introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 178 titluri, 140 pagini text de bază. Rezultatele obţinute sunt publicate în 10 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu. Studiul ştiinţific a fost axat pe domeniul dreptului penal special, atenţia fiind acordată analizei juridico-penale a infracţiunii prevăzute de art.352 C.pen. – samavolnicia.
Scopul tezei de doctorat: a constat în efectuarea unei cercetări ştiinţifice cu imanente implicaţii în materia normativului penal, a doctrinei penale şi practicii judiciare, elucidîndu-se cumulul de probleme teoretice şi aplicative privind răspunderea penală pentru infracţiunea de samavolnicie şi, ca efect - oferindu-se soluţii aferente fiecărui caz, inclusiv şi cu caracter de lege ferenda. Obiectivele: studiul complex şi multilateral al conţinutului normativ al infracţiunii de samavolnicie (art.352 C.pen.); definirea „contestării” – ca semn esenţial (constitutiv) al infracţiunii de samavolnicie şi argumentarea necesităţii includerii acestuia în cadrul dispoziţiei normei penale; analiza caracteristicilor definitorii ale autoapărării, samavolniciei contravenţionale, ale altor fapte de natură corelativă şi formularea criteriilor de delimitare.
Noutatea ştiinţifică şi originalitatea rezultatelor obţinute. Cercetarea s-a rezumat la analiza juridico-penală a infracţiunii de samavolnicie, în special prin detalizarea politicii penale în materia răspunderii pentru această infracţiune, deducerea semnelor de individualizare a samavolniciei supuse răspunderii penale. Obiectul de referinţă nu a fost supus studiului în ştiinţa dreptului penal autohton, reprezintînd cercetare de pionierat realizată în Republica Moldova.
Importanţa teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării reiese din realizarea unui studiu complex şi multilateral a caracteristicilor juridico-penale a samavolniciei şi limitelor răspunderii penale, cu înaintarea unor propuneri concrete vizând modificarea cadrului normativ penal şi extrapenal al Republicii Moldova. Realizarea unui studiu de drept penal comparat efectuat în lucrare permite a stabili directivele şi tendinţele politicii penale ale Republicii Moldova în contextul cursului de aderare la Uniunea Europeană.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice Concluziile şi recomandările pot fi luate în vedere de către toţi cei interesaţi în materia dreptului penal, în cadrul activităţii zilnice de încadrarea juridică a infracţiunilor, în procesul de instruire din instituţiile de învăţământ cu profil juridic, finalitatea fiind marcată de o mai bună aplicare a prevederilor art.352 C.pen. al RM.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: