|
StatutTeza a fost susţinută pe 5 iunie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 iulie 2010 Autoreferat![]() |
Structura tezei: introducere, patru capitole, concluzii, bibliografia din 195 numiri, o anexă, 167 pagini de text de bază. Rezultatele obţinute sunt publicate în 7 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu al prezentei lucrări constă în analiza în esenţă a reglementărilor relaţiilor dintre producător şi consumator, elucidarea aspectelor teoretice privind survenirea răspunderii juridice civile pentru prejudiciul cauzat de produse defectuoase. Se analizează aplicarea răspunderii în Republica Moldova şi în statele membre ale Uniunii Europene şi efectele aplicării răspunderii. Pentru o mai bună comprehensivitate a conţinutului lucrării au fost inserate speţe juridice din domeniul relevat, prezentînd astfel şi aspectul practic al răspunderii juridice pentru prejudiciul cauzat de produse defectuoase. Au fost puse în discuţie probleme legate de aplicarea răspunderii, calcularea prejudiciului ca urmare a procurării unui produs defectuos.
Atît noutatea cît şi originalitatea ştiinţifică a tezei constă în formularea anumitor concluzii de ordin teoretic şi practic şi înaintarea propunerilor de lege ferenda care ar rezulta logic din investigaţiile efectuate în lucrare, contribuind la îmbogăţirea doctrinei în problemele vizate, la perfecţionarea legislaţiei în vigoare, facînd-o mai compatibilă cu reglementările comunitare deja existente. Metodologia cercetării tezei constă în folosirea metodei analizei istorice, logice, comparative, sistemice, dinamice, de sinteză etc.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a tezei rezidă în faptul că în prezenta lucrare se încearcă o tratare exactă a reglementărilor juridice ce ţin de institul răspunderii juridice civile. În acest context, în lucrare este efectuată o analiză ştiinţifică complexă a institutului răspunderii juridice civile delictuale atît din punct de vedere teoretic cît şi practic. Acest material poate servi drept suport didactic pentru studenţii, masteranzii şi doctoranzii facultăţilor de drept, pentru specialiştii din domeniul dreptului privat. De asemenea, lucrarea se adresează persoanelor din învăţămîntul juridic şi cercetătorilor ştiinţifici.
Rezultatele tezei au fost prezentate la conferinţe ştiinţifice şi implimentate la elaborarea unui proiect de lege în domeniul energiei regenerabile, în scopul protejării consumatorilor ca urmare a utilizării unui amestec de biocombustibil defectuos.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: