|
StatutTeza a fost susţinută pe 25 iunie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 octombrie 2010 Autoreferat![]() |
Teza cuprinde introducerea, trei capitole, concluzii şi recomandări, bibliografia cu 239 de titluri şi este structurată pe 164 pagini. Rezultatele obţinute sunt publicate în 11 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: Studiul ştiinţific s-a axat pe domeniul dreptului penal, în special analizându-se aprofundat şi complex instituţia liberării de pedeapsa penală.
Scopul şi obiectivele lucrării: constă în elaborarea concepţiei teoretice de soluţionare a problemei privind aplicarea instituţiei liberării de pedeapsa penală persoanelor care se fac vinovate de o faptă penală, prin formularea recomandărilor de perfecţionare a legislaţiei penale a Republicii Moldova.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a rezultatelor obţinute constă în: cercetarea complexă a tuturor modalităţilor liberării de pedeapsa penală în ansamblu, explicarea conceptului şi noţiunii de liberare de pedeapsa penală; explicarea unor termeni ce vizează unele modalităţi ale liberării de pedeapsa penală, explicarea necesităţii aplicării unor modalităţi ale liberării de pedeapsa penală unui spectru mai larg de condamnaţi; argumentarea aplicării unor pedepse mai blânde în cazul amânării executării pedepsei pentru femei gravide şi cele care au copii în vârstă de până la 8 ani.
Semnificaţia teoretică: constă în darea unor soluţii originale pentru ştiinţa şi practica dreptului penal privind instituţia liberării de pedeapsa penală, iar propunerile elaborate permit îmbunătăţirea semnificativă a prevederilor legale privind aplicarea instituţiei liberării de pedeapsa penală faţă de persoanele care au săvârşit o infracţiune.
Valoarea aplicativă a lucrării: interpretarea dată de autor noţiunilor şi termenelor ce apar în prevederile legale privind instituţia liberării de pedeapsa penală, denotă o importanţă considerabilă pentru aplicarea reuşită în practica judiciară a normelor ce vizează această instituţie, iar datele culese, materialul faptic şi generalizările efectuate pot fi utilizate în procesul de predare-învăţare a materiei dreptului penal în cadrul instituţiilor de învăţământ mediu şi superior cu profil juridic, precum şi de perfecţionare continuă a destinatarilor legii penale.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: rezultatele ştiinţifice sunt implementate în procesul de instruire a masteranzilor Academiei de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: