|
StatutTeza a fost susţinută pe 30 iulie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 octombrie 2010 Autoreferat![]() |
Structura tezei: introducere, patru capitole, concluzii şi recomandări, bibliografia din 279 numiri, 13 anexe, 159 de pagini de text de bază, 3 figuri, 5 tabele, 3 liste, 2 cereri-chestionare. Rezultatele tezei de doctorat au fost expuse în 10 articole publicate în culegeri şi reviste de specialitate din Republica Moldova şi o monografie. Volumul total al publicaţiilor la tema dată este de circa 13,33 coli de autor.
Domeniul de studiu: analiza complexă, multiaspectuală a fenomenului migraţiei şi a statutului juridic al străinului în dreptul internaţional public.
Scopul şi obiectivele lucrării. analiza lucrărilor ştiinţifice şi a publicaţiilor în domeniul migraţiei; studierea apariţiei şi evoluţiei fenomenului migraţiei şi a statutului juridic al străinului; evidenţierea în mod deosebit a tendinţelor politicilor europene în materia dată şi nu în ultimul rând cea a Republicii Moldova; cercetarea legislaţiei naţionale şi a convenţiilor internaţionale în domeniul migraţiei şi a statului juridic al străinului la care Republica Moldova este parte; realizarea unei analize comparative a legislaţiilor naţionale ale statelor membre ale uniunii Europene privind străinii.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Noutatea ştiinţifică a tezei este asigurată de argumentarea necesităţii delimitării politicilor internaţionale în domeniul migraţiei şi a importanţei acestora atât din punctul de vedere al statului de origine cât şi al statului gazdă fiind propusă caracteristica lor politico-juridică, precum şi analiza actelor juridice naţionale şi internaţionale în domeniul migraţiei.
Semnificaţia teoretică. Metodologia utilizată în teză denotă caracterul interdisciplinar al cercetării, corespunde tendinţelor moderne de dezvoltare a ştiinţei juridice, concluziile şi recomandările obţinute pot fi utilizate la perfecţionarea politicii migraţionale a Republicii Moldova şi la îmbunătăţirea cadrului legal în domeniu.
Valoarea aplicativă a lucrării.Rezultatele cercetării pot servi în calitate de material suplimentar la suporturile de curs la Drept Internaţional Public, sau pot fi utilizate la elaborarea unor cursuri speciale noi, ca de exemplu, Dreptul cetăţenilor străini, Dreptul refugiaţilor etc.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: rezultatele cercetării sînt utilizate în procesul de studii, la predarea cursului „Dreptul refugiaţilor” în cadrul Universităţii de Studii Europene din Moldova.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: