|
StatutTeza a fost susţinută pe 11 septembrie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 4 noiembrie 2010 Autoreferat![]() |
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii, bibliografia din 280 titluri, 167 de pagini de text de bază, 5 anexe, 8 figuri şi două tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 11 lucrări ştiinţifice. Cuvinte cheie: Liberare de răspundere penală, modalitate de liberare de răspundere penală, temei al liberării de răspundere penală, condiţie a liberării de răspundere penală.
Domeniul de studiu al tezei vizează instituţiile dreptului penal, în special liberarea de răspundere penală şi rolul acesteia în reglementarea relaţiilor juridico penale de conflict.
Scopul şi obiectivele tezei rezidă în efectuarea unor investigaţii ample asupra instituţiei liberării de răspundere penală reglementată de legislaţia RM, evaluarea prevederilor legislative în acest domeniu şi elaborarea recomandărilor corespunzătoare în vederea îmbunătăţirii lor.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a studiului constă în: elucidarea complexă sub diferite aspecte a problemelor instituţiei liberării de răspundere penală, concretizarea noţiunii liberării de răspundere penală, stabilirea naturii juridice a acestei instituţii, abordarea corelaţiei instituţiei cercetate cu principiul constituţional „prezumţia de nevinovăţie”, în analiza problemelor specifice modalităţilor concrete de liberare de răspundere penală. Originalitatea ştiinţifică a studiului de asemenea rezidă în formularea propunerilor concrete de perfecţionare a prevederilor legislative respective urmărind scopul maximizării potenţialului anticriminogen al instituţiei cercetate şi delimitării ei de alte instituţii de drept.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării constă în faptul că tezele teoretice şi concluziile disertaţiei, precum şi sugestiile şi recomandările de natură aplicativă pot fi utilizate în: procesul de legiferare pentru sporirea calităţii dreptul penal autohton ce reglementează liberarea de răspundere penală; elaborarea investigaţiilor ştiinţifice având ca subiect de cercetare liberarea de răspundere penală, răspunderea penală etc.; procesul de predare a materiei dreptului penal şi de procedură penală în cadrul instituţiilor de învăţământ cu profil juridic precum şi în cadrul perfecţionării profesionale continue a destinatarilor legii penale; activitatea organelor de urmărire penală, a procuraturii şi a instanţelor judecătoreşti la soluţionarea problemelor ce ţin de luarea deciziei de liberare de răspundere penală.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele ştiinţifice sunt implementate în procesul de instruire a studenţilor Facultăţii de Drept, Facultăţii Securitate şi Ordine Publică, Institutului de formare profesională continuă si cercetări ştiinţifice aplicative din cadrul Academiei “Ştefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Moldova.
II. LIBERAREA DE RĂSPUNDERE PENALĂ: NOŢIUNE ŞI REGLEMENTĂRI DE DREPT
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: