|
StatutTeza a fost susţinută pe 6 octombrie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 decembrie 2010 Autoreferat![]() |
Structura tezei: introducere, 4 capitole, sinteza rezultatelor obţinute, concluzii şi recomandări practice, bibliografia constă din 283 autori, 121 pagini de text de bază, 24 tabele, 45 figuri. Rezultatele obţinute sunt publicate în 11 lucrări ştiinţifice.
Scopul cercetării: constă în ameliorarea profilaxiei hemoragiilor din varicele esofagiene (VE) la pacienţii cu hipertensiune portală (HP) prin efectuarea unui studiu clinico – experimental al diverselor metode de sclerozare endoscopică (SE) la pacienţii cu HP intrahepatică şi a intervenţiilor chirurgicale la pacienţii cu HP extrahepatică.
Obiectivele cercetării: derivate din scopul general al lucrării:
1) Studierea eficienţei SE a VE cu sol.Aethoxysklerol 1% şi 0,5% în combinare cu β- adrenoblocatori.
2) Analiza rezultatelor clinico-paraclinice a SE cu sol.Aethoxysklerol 1% în comparaţie cu SE
cu sol.Aethoxysklerol 0,5%.
3) Selectarea concentraţiei optimale de substanţă sclerozantă sol.Aethoxysklerol pentru medicaţia
paravazală a varicelor esofagiene prin efectuarea unui studiu experimental.
4) Evaluarea rezultatelor sclerozării endoscopice intravazale cu Trombovar 3% la pacienţii cu CH.
5) Studierea rezultatelor tratamentului chirurgical a pacienţilor cu HP extrahepatică.
6) Elaborarea unui algoritm de diagnostic şi profilaxie a hemoragiilor din VE la pacienţii cu HP.
Metodologia cercetării: A fost efectuat studiu prospectiv şi retrospectiv, experimental şi clinic controlat.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: Pentru prima dată în practica clinică a Republicii Moldova a fost efectuat un studiu comparativ clinic şi morfologic al rezultatelor precoce şi la distanţă a SE cu sol.Aethoxysklerol de 1% şi 0,5%, a fost demonstrată eficacitatea medicaţiei SE intravazale cu Trombovar 3% în combinare cu β- blocatori în scop de eradicare a VE cu d≈7-10mm, a fost confirmat rolul investigaţiilor radiovasculare, a APC în tratamentul radical al HP extrahepatice şi în profilaxia hemoragiilor din VE.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării: Studiul efectuat a permis analiza diverselor forme de HP , determinarea algoritmului de diagnostic al acestei categorii de pacienţi, combinarea SE cu β-adrenoblocatorii, cît şi utilizarea diverselor metode de tratament a pacienţilor cu HP extrahepatică.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Rezultatele studiului efectuat au fost implementate în procesul didactic la studenţii anilor III-IV a Facultăţii de stomatologie a USMF „Nicolae Testemiţanu”, în practica cotidiană a secţiilor de chirurgie şi cabinetelor de endoscopie a SCMC şi a SCC st.Chişinău.