|
StatutTeza a fost susţinută pe 19 octombrie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 decembrie 2010 Autoreferat![]() |
Lucrarea este este expusă pe 121 de pagini tehnoredactate, este constituită din introducere, 6 capitole, concluzii, recomandări practice, bibliografie cu 202 de surse, 5 anexe, şi include 20 tabele, 26 figuri. Rezultatele obţinute sunt publicate în 10 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: obstetrică şi ginecologie
Scopul studiului: constă în evaluarea aspectelor medico-sociale ale sănătăţii reproductive, evidenţierea factorilor de risc şi alcătuirea unui algoritm de conduită preconcepţional la femeile cu sarcină oprită în evoluţie până la termenul de 22 de săptămâni în anamneză.
Obiectivele cercetării:Evaluarea incidenţei sarcinilor oprite în dezvoltare până la termenul de 22 de săptămâni în cadrul instituţiilor medicale incluse în studiu. Determinarea factorilor de risc medicali şi sociali ce duc la oprirea în evoluţie a sarcinii. Restabilirea funcţiei reproductive dependent de cauza care a provocat stagnarea sarcinii. Elaborarea unui algoritm de conduită la femeile cu sarcină stagnată în anamneză.
Metodologia cercetării ştiinţifice: este un studiu clinic, analitic, prospectiv. Eşantionul studiat a inclus grupe comparabile. Culegerea datelor pentru cercetarea dată a fost de tip „caz-martor”.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: evaluarea incidenţei sarcinii oprite în evoluţie până la 22 de săptămâni în instituţiile medicale incluse în studiu; studierea factorilor medicali şi sociali responsabili în oprirea în dezvoltare a sarcinii până la 22 de săptămâni; elaborarea unui algoritm preconcepţional de conduită a femeilor cu SOE în anamneză.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării: Datele rezultate în urma studiului au completat cunoştinţele medicilor obstetricieni-ginecologi în referitor la sarcina oprită în evoluţie. Au fost elucidaţi factorii de risc medicali şi sociali în sarcina stagnată, în particular, pentru R. Moldova. A fost elaborat un algoritm de diagnostic şi conduită ulterioară pentru femeile cu sarcină stagnată în anamneză, ceea ce a permis micşorarea incidenţei acestei patologii.
Implimentarea rezultatelor ştiinţifice: Rezultatele studiului au fost implimentate în activitatea curativă curentă a SCM nr.1 din mun. Chişinău, secţia ginecologie, SCM Bălţi, SR Străşeni, SR Cahul.