|
StatutTeza a fost susţinută pe 2 martie 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 31 martie 2011 Autoreferat![]() |
Structura tezei:Teza este scrisă în limba română şi constă din introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie, ce cuprinde 80 titluri bibliografice, 106 pagini de text de bază, 8 figuri. Rezultatele obţinute sunt publicate în 9 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu al tezei: Algebre universale topologice.
Scopul şi obiectivele lucrării: de a cerceta condiţiile de existenţă ale obiectelor libere în diverse clase de algebre universale topologice; de a cerceta extensiile algebrice ale algebrelor universale topologice; de a studia clasele de algebre universale cu condiţii de compactitate; de a elabora conceptul de extensie algebrică a algebrei universale topologice; de a determina condiţiile necesare şi suficiente pentru ca compactificarea Stone-˘Cech a algebrei universale topologice să fie o extensie algebrică.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: ˆIn rezultatul realizării obiectivelor lucrării a fost rezolvată problema Comfort-van Mill de existenţă a grupurilor (U, V)-libere pentru diverse clase U, V de grupuri topologice; s-a introdus şi cercetat conceptul de algebră a-pseudocompactă; s-a demonstrat că algebra Malţev este a-pseudocompactă dacă şi numai dacă aceasta este pseudocompact ă; s-au stabilit diverse criterii necesare şi suficiente ca compactificarea Stone-ˇCech a algebrei topologice să fie o extensie algebrică; a fost rezolvată problema Arhangel’skii despre structura compactificărilor unor algebre topologice.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării: Rezultatele obţinute în lucrare prezintă un interes considerabil din punct de vedere al aprofundării înţelegerii rolului noţiunilor de compactitate şi de obiect liber în matematica actuală. Posibilitatea de a varia clasele de obiecte în care se determin ă obiectul liber este importantă pentru obţinerea criteriilor de existenţă. Aceste rezultate pot fi aplicate în cercetări teoretice şi aplicative legate de teoria algebrelor universale topologice, teoria automatelor abstracte şi altele.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Rezultatele din teză pot constitui
conţinutul unor cursuri speciale pentru studenţii şi masteranzii de la specialităţile matematice şi pot servi drept suport pentru unele teze de masterat.