|
StatutTeza a fost susţinută pe 11 martie 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 8 iulie 2011 Autoreferat![]() |
Teza este alcătuită din introducere, trei capitole, concluzii, 146 pagini de text de bază, 8 tabele (două plasate în anexă), 3 diagrame, în plus bibliografia din 668 titluri. Rezultatele obţinute sunt reflectate în 14 articole ştiinţifice publicate, cu un volum de peste 10 coli de autor.
Domeniul de studiu: Istorie universală (perioada modernă)
Obiectivele tezei: 1) determinarea cadrului juridic, instituţional şi social al comerţului extern al Imperiului Rus prin portul Odesa; 2) stabilirea rolului Basarabiei şi al guberniilor din sud-vestul Imperiului Rus în comerţul extern cu cereale prin portul Odesa; 3) aprecierea rolului portului Odesa în sistemul comerţului european cu cereale din perspectiva politicii comerciale.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică:Tema tratată este mai puţin studiată în istoriografie – cea a rolului oraşului-port Odesa în sistemul comerţului european cu cereale. Originalitatea ştiinţifică a lucrării rezidă în abordarea instituţională a problemei. În acest scop au fost cercetate măsurile întreprinse de administraţia imperială în vederea constituirii în Odesa a unei burghezii comerciale active, cosmopolite, cu legături de rudenie în lumea comercială europeană. În aceeaşi ordine de idei, sunt evidenţiate modalităţile de instituire şi subvenţionare din partea guvernului rus a unor instituţii comerciale, ineficiente iniţial din cauza înapoierii social-economice a Imperiului Rus, dar care în continuarea au devenit suportul creşterii rapide a comerţului extern cu cereale prin portul Odesa.
Studierea rolului portului Odesa în sistemul comerţului european cu cereale a permis soluţionarea unei probleme importante ale ştiinţei istorice actuale naţionale şi universale – cea a mecanismului de integrare a pieţei interne a Imperiului Rus în sistemul pieţei europene
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă: Din punct de vedere teoretic, rezultatele obţinute lărgesc aria de discuţii în jurul conceptului de piaţă europeană de cereale. Caracterul aplicativ al lucrării rezultă din materialul documentar bogat utilizat, ea urmând a fi continuată în cercetări mai largi – rolul porturilor franco în formarea pieţei europene de cereale – sau mai înguste, precum comerţul extern cu cereale prin porturile de la gurile Dunării, din Principatele Române şi Basarabia.
Rezultatele cercetării ştiinţifice sunt utile pentru cercetătorii de istorie modernă,
pentru studenţii specialităţilor cu profil istoric şi economic din instituţiile universitare,
pentru persoanele interesate de istoria modernă a Rusiei, dar şi pentru cei implicaţi în organizarea
portului Giurgiuleşti.