|
StatutTeza a fost susţinută pe 17 martie 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 12 mai 2011 Autoreferat![]() |
Integrarea şi interoperabilitatea transportului feroviar în Europa. Implicaţii asupra reţelei din România şi Republica Moldova”, teză de doctor în economie la specialitatea 08.00.14-Economie mondială, relaţii economice internaţionale, Chişinău, 2010
Structura tezei: introducere, patru capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 153 titluri, lista abrevierilor, 22 anexe, 145 pagini text de bază ilustrat cu 9 tabele, 8 figuri şi 45 formule. Numărul de publicaţii la tema tezei: rezultatele obţinute sunt publicate în 20 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: economia transportului feroviar.
Scopul şi obiectivele lucrării: Scopul tezei constă în investigarea şi elaborarea căilor de sporire al eficienţei procesului de integrare europeană al transportului feroviar din România prin prisma ajustării interoperabilităţii la sistemul transportului feroviar european.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: urmărirea evoluţiei indicatorului de eficacitate comercială şi a celui privind activitatea clienţilor deserviţi; analiza şi exemplificarea practică a unui model matematic de determinare a coeficienţilor de reducere a vitezei de circulaţie a trenurilor de marfă ca urmare a circulaţiei pe aceeaşi reţea a trenurilor de călători, observarea influenţei variaţiei rulajului vagonului de marfă asupra preţului de cost în cazul unui transport în trafic internaţional; conceperea unui chestionar de informare şi atitudine a populaţiei asupra oportunităţii realizării unei reţele specializate de transport feroviar de mărfuri în UE şi implicaţiile ei asupra României; analiza procesului de integrare a reţelei feroviare a R. Moldova în reţeaua feroviară a UE.
Semnificaţia teoretică: abordarea sistemică şi realistă a problematicii integrării şi interoperabilităţii transportului feroviar în Europa şi şansele creării unei reţele specializate de transport feroviar de marfă.
Valoarea aplicativă a lucrării: ridicarea nivelului de pregătire profesională a salariaţilor feroviari din România şi îmbunătăţirea strategiei în transportul feroviar de marfă în vederea creşterii eficienţei activităţii.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Concluziile şi recomandările formulate în teză pot fi utilizate la îmbunătăţirea strategiei feroviare din România. Rezultatele teoretice şi practice obţinute pot fi utilizate în procesul instructiv-didactic în cadrul instituţiilor de învăţământ tehnic şi economic de specialitate.