|
StatutTeza a fost susţinută pe 21 aprilie 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 8 iulie 2011 Autoreferat![]() |
Teza cuprinde introducere, 3 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 215 titluri, 13 anexe şi este expusă pe 171 pagini, inclusiv 6 tabele şi 18 figuri. Cercetările sunt reflectate în 7 publicaţii ştiinţifice.
Domeniul de studiu al tezei este reprezentat de creşterea economică, precum şi impactul stimulator al economisirii şi a investiţiilor asupra acesteia.
Scopul şi obiectivele lucrării rezidă în studierea interacţiunii dintre economisire şi investiţii şi creşterea economică, şi în identificarea modalităţilor de stimulare a economisirii şi mobilizării capitalului economisit în scopul realizării dezideratului de creştere economică a Republicii Moldova.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică este reliefată de aprofundarea şi dezvoltarea conceptelor de economisire, investiţii şi creştere economică, identificarea factorilor care au avut o incidenţă determinantă asupra evoluţiei economice a Republicii Moldova în perioada analizată, cercetarea mecanismelor şi instrumentelor care urmează a fi utilizate în scopul stimulării creşterii economice, precizarea rolului veniturilor sub formă de remitenţe şi impactului acestora asupra proceselor de economisire, investire şi creştere economică, elaborarea modelului de simulare a efectelor economisirii şi investiţiilor asupra dinamicii Produsului Intern Brut, precum şi de cercetare a potenţialului de creştere economică a Republicii Moldova în perioada 2010 – 2015.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării este determinată de dezvoltarea conceptelor contemporane referitoare la creşterea economică, identificarea problemelor esenţiale ale creşterii economice specifice R. Moldova şi propunerea de soluţii pentru depăşirea acestora şi revigorarea economiei naţionale. Cercetările efectuate au pus în evidenţă remitenţele, în calitate de factor care a contribuit la extinderea acumulărilor de capital în cadrul economiei naţionale, fapt care a favorizat deplasarea economiei pe o pantă ascendentă. De asemenea, în teză sunt reflectate modelul de simulare a efectelor economisirii şi investirii asupra creşterii economice, estimarea potenţialului de creştere a economiei R. Moldova în următorii ani, precum şi posibilele direcţii strategice de realizare a creşterii economice în R. Moldova.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: unele recomandări, elaborate în teză, au fost
acceptate spre utilizare în activitatea Ministerului Economiei al R. Moldova, BNM şi MIEPO.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: