|
StatutTeza a fost susţinută pe 20 mai 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 octombrie 2011 Autoreferat![]() ![]() |
Structura cercetării: Introducere, trei capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie 217 de surse, glosar de termeni, 14 anexe, 120 pagini din textul de bază, 27 figuri şi 10 tabele. Rezultatele au fost publicate în 7 lucrări ştiinţifice, realizate 3 CD-uri.
Domeniul de studiu: pedagogie generală – activitate metodică în şcoala modernă.
Scopul şi obiectivele cercetării cercetării: elaborarea şi testarea experimentală a modelului Activităţii Metodice a Şcolii (AMŞ) bazat pe managementul cunoaşterii în formă de un proiect inovator; analiză retrospectivă a AMŞ; modelarea AMŞ cu orientarea de management al cunoaşterii şi identificarea ei în coordonatele teleologiei, psihologiei, pedagogiei, informaticii.
Metodele de cercetare: metoda de analiză sistemică, metoda axiomatică, metoda conexiunilor neuronale; modelare, experiment, sondaj, testare, studierea şi sinteza experienţei, schema structurală şi logică, metoda expertă de estimare.
Noutatea ştiinţifică şi semnificaţia teoretică. Procesele inovatoare în domeniul educaţiei, adoptarea conceptelor naţionale de instruire continuă a cadrelor didactice a condus la nevoia de înţelegere teoretică şi dezvoltare a condiţiilor psiho-pedagogice şi organizatorice de formare continuă a cadrelor didactice la etapa activităţii metodice în contextul managementului cunoştinţelor. În rezultatul cercetării realizate au fost: definită AMŞ în contextul managementului al cunoaşterii; elaborat şi testat experimental un model AMŞ şi un model de personalitate orientată pentru învăţarea continuă în şcoală; prezentate recomandări metodice privind formalizarea procesului de instruire continuă în şcoală în coordonatele AMŞ; interferenţa principiilor de modelare cu sistemul AMŞ bazată pe managementul cunoştinţelor şi bucla managerială de feedback în managementul cunoştinţelor în AMŞ.
Importanţa practică a cercetării: materiale cercetării pot fi folosite în activitatea metodică a şcolii; în sistemul învăţământului superior şi de perfecţionare a profesorilor; elaborat un registru al instruirii continuă a profesorului; elaborate recomandări pentru manageri în educaţie şi un CD pentru organizarea şi gestionarea AMŞ.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Tezele de bază ale cercetării au fost implementate în procesul de instruire în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: