|
StatutTeza a fost susţinută pe 2 septembrie 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 noiembrie 2011 Autoreferat![]() |
Teza a fost perfectată la Chişinău, Universitatea de Stat din Moldova, în anul 2011, este scrisă în limba română şi conţine introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 109 titluri, 2 anexe, 105 pagini de text de bază şi 22 figuri. Rezultatele obţinute sunt publicate în 7 lucrări ştiinţifice.
Studiul din această lucrare ţine de un domeniu actual de cercetare legat de teoria d- convexităţii, şi anume, divizarea poliedrelor geometrice în spaţii normate finit dimensionale în părţi d-convexe.
Scopul lucrăriiconstă în stabilirea unor rezultate noi ce se referă la divizarea poliedrelor în spaţii normate finit dimensionale în părţi d-convexe. Obiectivele de cercetare prevăd ge- neralizarea complexelor poliedrale prin introducerea complexelor g-poliedrale şi examinarea lor, stabilirea numărului minim de parţi d-convexe în care poate fi divizat un poliedru geo- metric multidimensional, elaborarea şi implementarea unor algoritmi euristici cu timp de lucru polinomial pentru problema mulţimii independente maxime.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. În baza noţiunilor de p l-varietate cu bord şi mˆaner de indicele p, s-a definit noţiunea de poliedru geometric de genul q într-un spaţiu euclidian finit dimensional. S-a obţinut un şir de proprietăţi ale faţetelor poliedrelor geo metrice multidimensionale. S-au dedus formule pentru numărul minim de părţi d-convexe în care se descompune un poliedru geometric multidimensional fără găuri, cˆat şi cu gauri. Original este şi aplicarea unor procedee noi de elaborare a algoritmilor euristici cu timp de lucru polinomial pentru problema mulţimii stabile maxime.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării. Sub aspect teoretic, obţi- nerea formulelor pentru numărul minim de părţi d-convexe în care se divizează un poliedru geometric multidimensional fără găuri, cˆat şi cu găuri, încheie cu succes cercetările de câteva decenii în această direcţie ale matematicienilor şi informaticienilor din ţară şi de peste hotare. Realizarea instrumentelor software pentru problema mulţimii independente maxime, cât şi proiectarea algoritmilor aproximativi polinomiali pentru problema divizării poliedrelor geo- metrice în spaţii normate 2-dimensionale şi 3-dimensionale, constituie valoarea aplicativă a acestei lucrări.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice Rezultatele obţinute în teză pot fi utilizate la
soluţionarea problemelor cu caracter aplicativ ce ţin de geometria computaţională, grafica pe
calculator, ingineria circuitelor integrate digitale, inteligenţa artificială, comprimarea datelor,
procesarea imaginilor, recunoaşterea formelor, teoria codurilor, diagnosticarea erorilor şi
altele.