|
StatutTeza a fost susţinută pe 29 iunie 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 octombrie 2011 Autoreferat![]() |
Teza este expusă pe 140 pagini şi include: introducere, patru capitole, concluzii, bibliografie din 246 surse, 11 anexe, 15 figuri şi 30 de tabele. Rezultatele obţinute au fost publicate în 23 lucrări ştiinţifice.
Scopul studiului:Elaborarea unor modalităţi de integrare a serviciilor de asistenţă socială în cadrul îngrijirilor perinatale cu evaluarea eficacităţii intervenţiilor de suport psihosocial. Obiectivele ceretării: 1) Evaluarea determinanţilor medico-sociali ai accesibilităţii îngrijirilor antenatale în municipiul Chişinău; 2) Elaborarea modalităţilor de identificare a factorilor sociali de risc în timpul sarcinii şi după naştere; 3) Adaptarea metodelor şi instrumentelor de lucru ale asistentului social la specificul îngrijirilor perinatale; 4) Evaluarea impactului intervenţiilor de suport social în cadrul îngrijirilor perinatale; 5) Elaborarea unui model de asistenţă socială integrată în îngrijirile perinatale.
Metodologia. Cercetarea prezintă un studiu complex transversal, atât integral cât şi selectiv.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Pentru prima dată în Republica Moldova au fost studiate aspectele socio-medicale ale asistenţei perinatale, a fost realizat un studiu al determinanţilor medico-sociali ai accesibilităţii îngrijirilor antenatale şi a fost demonstrat impactul intervenţiilor de susţinere a familiilor aflate în dificultate în timpul sarcinii şi după naştere în funcţie de oportunitatea, volumul şi durata suportului oferit.
Semnificaţia teoretică. Cercetarea prezintă în sine una multidisciplinară, implicând aspecte de studiu ale medicinii sociale, managementului serviciului de sănătate, psihologiei clinice şi organizării serviciilor de asistenţă socială.
Valoarea aplicativă a lucrării. A fost elaborat un model de colaborare intersectorială în acordarea suportului medico-psihosоcial familiilor cu probleme psihosociale în timpul sarcinii şi după naşterea copilului prin implementarea practică în activitatea centrului perinatologic a conceptelor „echipă multidisciplinară” şi „conlucrare în reţea”.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Rezultatele studiului au fost implementate în
cadrul serviciului perinatologic al municipiul Chişinău şi în activitatea unor instituţii subordonate
Direcţiei Municipale de Protecţie a Drepturilor Copilului, Chişinău.