|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 septembrie 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 octombrie 2011 Autoreferat![]() |
Structura tezei: introducere, 3 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 201 titluri, 138 de pagini de text de bază. Rezultatele obţinute sunt publicate în 17 lucrări ştiinţifice.
Domeniu de studiu: Lucrarea face parte din domeniul dreptului penal (partea specială), o atenţie sporită fiind referită sediului acestei materii – dreptul fiscal şi dreptul de procedură fiscală.
Scopul lucrării: cercetarea sistematică a răspunderii pentru evaziunea fiscală reglementată de legislaţia penală a României.
Obiectivele tezei: Lucrarea se axează pe problematica complexă şi pluridisciplinară, care ţine de ramura dreptului penal şi dreptului fiscal, în special evaziunea fiscală şi delictualitatea fiscală, în ansamblu. Obiectivele tezei de doctorat: a analiza conţinutul noţiunii de evaziune fiscală prin prisma reglementărilor normative conţinute în legislaţia României; a identifica formele de manifestare a evaziunii fiscale; a indica asupra trăsăturilor fraudei fiscale şi a clarifica corelaţia acesteia cu evaziunea fiscală; a constata argumentat necesitatea unor remanieri la nivel de legislaţie a României în materie de răspundere penală pentru evaziunea fiscală; a stabili conţinutul noţiunilor de procedură declarativă, control fiscal, financiar, vamal; a identifica semnele preexistente şi conţinutul constitutiv al infracţiunilor care afectează regimul fiscal al României etc.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a rezultatelor obţinute constă în poziţionarea cercetării având ca sediu anumite probleme actuale care se constată în domeniul răspunderii penale pentru evaziunea fiscală, precum şi din punctul de vedere al previziunilor normative în acest cadru. O atenţie sporită a fost acordată posibilităţilor de ajustare a legislaţiei penale a României în materie de răspundere pentru evaziunea fiscală la standardele europene şi comunitare (în special, Legea nr.241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale). Problema ştiinţifică importantă soluţionată ţine de clarificarea politicii penale a României la etapa actuală şi evidenţierea direcţiilor prioritare de combatere a fenomenului evaziunii fiscale prin mijloace de drept penal în viitorul demers de dezvoltare a societăţii româneşti şi a Comunităţii Europene şi Internaţionale.
Semnificaţia teoretică constă în elaborarea şi prezentarea unor soluţii referitoare la evaziunea fiscală, care, din punctul de vedere al autorului, ar fi optimale pentru ştiinţa dreptului penal şi practica judiciară din acest domeniu. Valoarea aplicativă a lucrării: Cele mai nuanţate opinii expuse în conţinutul lucrării pot fi utilizate în activitatea ştiinţifico-didactică, activitatea practică a organelor de drept, precum şi în procesul de adoptare a normelor care se referă la domeniul combaterii evaziunilor fiscale.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Rezultatele tezei au fost expuse în diverse articole ştiinţifice, dezbătute cu succes în cadrul mai multor conferinţe ştiinţifice, inclusiv la Colocviul internaţional ,,Promovarea drepturilor omului în contextul integrării europene: teorie şi practică” (Chişinău, 30-31 octombrie 2009).
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: