|
StatutTeza a fost susţinută pe 10 septembrie 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 decembrie 2011 Autoreferat![]() |
Structura tezei. Lucrarea este structurată în introducere, ca iniţiere în studiu, urmată de trei capitole şi de sinteza rezultatelor obţinute, concluzii şi recomandări, 2 anexe, bibliografie din 389 numiri, 198 pagini text de bază. Rezultatele obţinute sunt publicate în 12 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu.. Teza de doctor este dedicată în întregime realizării unui model teoretico-juridic al răspunderii juridice a judecătorului, adaptat la practica realizării acestuia în statul contemporan, atât în România cât și în R. Moldova, studiului responsabilităţii juridice a judecătorilor în sistemul răspunderii juridice în general, în raport de particularităţile sale faţă de alte categorii profesionale.
Scopul şi obiectivele lucrării. Cercetarea locului și rolului responsabilității și răspunderii juridice a judecătorilor în exercitarea justiției, în construcția normativă de drept a răspunderii juridice, studierea răspunderii juridice a judecătorului din punct de vedere istoric, tehnic, dar şi comparativ cu alte categorii profesionale în R. Moldova și România, precum şi în alte sisteme de drept, cu accent pe poziţia şi rolul determinant al judecătorului în societate.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Caracterul novator al tezei reiese din abordarea diferită a mai multor aspecte, față de cea tradițională existentă până acum în doctrina juridică, a responsabilității și răspunderii juridice a judecătorilor în exercitarea justiției. În acest sens, pentru prima dată, în literatura de specialitate a R. Moldova și României s-a încercat studierea complexă a conceptului, esenței și conținutului răspunderii juridice a judecătorilor, clasificării și sistematizării lor, ce schimbă lumina metodologică asupra acestei instituții de maximă generalitate, dar cu și interferențe practice. Tot în domeniul novator, putem circumscrie abordarea răspunderii juridice a judecătorilor din punct de vedere doctrinar, normativ și practic, ca factor cu impact determinant asupra exercitării justiției. În afară de aceasta, noutatea lucrării este determinată şi de complexul de probleme practice şi aspecte teoretice cercetate în cadrul ei, de tratarea problemelor teoretice în corelare cu soluţiile din jurisprudenţă, de trimiterile permanente la dreptul comparat, de observaţiile critice punctuale sau de ansamblu, de conţinutul concluziilor şi propunerilor de lege ferenda, în vederea perfecţionării legislaţiei în vigoare.
Valoarea aplicativă a lucrării. Valoarea aplicativă a lucrării constă în faptul că principiile şi concluziile formulate şi argumentate completează, dezvoltă şi concretizează în mare măsură unele compartimente din teoria generală a dreptului, din dreptul constituţional, dreptul civil, dreptul penal, dreptul muncii (disciplinar), de procedură penală, de procedură civilă, constituie o bază teoretică închegată pentru aprofundarea ulterioară a temei de față ori pentru cercetarea răspunderii juridice a altor persoane ce ocupă funcții publice cu un statut juridic aparte.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Noutăţile, concluziile cuprinse în lucrare, pot fi utilizate în procesul perfecţionării legislaţiei, la elaborarea şi modificarea unor acte normative; la interpretarea normelor juridice referitoare la responsabilitate şi răspundere juridică; în studii ştiinţifice, la cercetarea fenomenelor „răspunderea juridică”, „etică şi deontologie profesională”, „statutul juridic al judecătorului”; în predarea teoriei generale a dreptului, a dreptului constituţional, civil, penal, muncii, de procedură penală, de procedură civilă etc.; în elaborarea şi predarea unui curs special „Responsabilitatea juridică a judecătorului”; în exercitarea profesiei de către judecători, dar prezintă interes practic şi pentru alte categorii de jurişti, pentru justiţiabili, politicieni, jurnalişti, studenţi.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: