|
StatutTeza a fost susţinută pe 16 septembrie 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 noiembrie 2011 Autoreferat![]() |
Structura tezei: introducere, 4 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia care include 217 surse, text de bază 165 pagini. Rezultatele sunt expuse în 12 articole ştiinţifice.
Domeniul de studiu. Lucrare reprezintă un studiu asupra statutului juridic al combatantului prin prisma provocărilor generate de conflictele armate contemporane şi a normelor legale.
Scopul şi obiectivele lucrării. Scopul investigaţiei este analiza teoretică a elementelor statutului de combatant, iar obiectivele lucrării rezidă în cercetarea şi analiza evoluţiei statutului juridic al combatantului şi al combatantului nelegal, a regimului juridic de protecţie a persoanelor implicate direct în ostilităţi, a mecanismelor de protecţie a jurnaliştilor, a garanţiilor juridice conferite combatanţilor, a protecţiei juridice a necombatanţilor, poziţiei femeilor-combatanţi şi a copiilor-combatanţi, a statutului juridic al membrilor СMP în coraport cu statutul de combatant, a distincţiilor dintre terorist şi combatant, a conceptului de participare directă în cadrul ostilităţilor, a statutului juridic al participanţilor la conflictul de pe Nistru din 1992.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Noutatea ştiinţifică a studiului constă în analiza minuţioasă i multiaspectuală a statutului juridic al combatantului în cadrul conflictelor armate contemporane, iar problema ştiinţifică soluţionată constă în elaborarea unei noi abordări a statutului juridic al combatantului prin prisma dificultăţilor generate de: conflictele armate „asimetrice”, „războiul contra terorismului”, implicarea CMP şi statutul contingentelor ONU în conflictele armate.
Semnificaţia teoretică. Lucrarea conţine rezultatele şi concluziile obţinute pe parcursul cercetării problemei abordate şi prezintă o serie de soluţii cu valoare teoretică şi practică. Rezultate obţinute urmează să suplinească volumul lucrărilor autohtone de drept internaţional umanitar.
Valoarea aplicativă a lucrării. Rezultatele obţinute ar putea fi utilizate pe larg de către angajaţii Ministerului Apărării şi ai Ministerului Educaţiei în procesul de elaborare a planurilor de studii şi programelor analitice la disciplina „Drept Internaţional Umanitar”.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Enunţurile elaborate, concluziile şi recomandările formulate au fost utilizate pe larg atât în procesul de elaborare a programelor analitice, cât şi în procesul de desfăşurare a cursului de Drept Internaţional Umanitar în cadrul ULIM şi a Academiei Militare „Alexandru cel Bun”.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: