|
StatutTeza a fost susţinută pe 16 septembrie 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 noiembrie 2011 Autoreferat![]() |
Teza constă din introducere, 4 capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie din 242 de titluri, volum total de 116 pagini de text de bază, 20 de tabele şi 35 de figuri. Rezultatele obţinute sunt publicate în 17 lucrări ştiinţifice.
Scopul tezeia constat în studierea modificării morfofiziologice a Spirulinei cultivate pe medii cu ape reziduale de la complexuri zootehnice şi elucidarea modificărilor biochimice şi de reproducere a algei în condiţii noi de cultivare; reducerea costului biomasei obţinute şi analiza comparativă a biomasei crescute pe medii minerale şi pe cele cu adaos de ape reziduale.
Obiective: studiul modificărilor morfologice şi al capacităţii de reproducere a Spirulinei, survenite la utilizarea apelor reziduale în calitate de mediu nutritiv; determinarea calităţii biomasei obţinute; implementarea metodei cultivării continue a Spirulinei pe ape reziduale; administrarea biomasei obţinute în raţia alimentară a puilor broiler şi în diabetul zaharat experimental.
Noutatea ştiinţifică. Au fost studiate modificările morfologice, biochimice şi de reproducere ale Spirulinei cultivate pe medii cu ape reziduale de la complexuri zootehnice, ceea ce asigură obţinerea de biomasă algală sporită. A fost demonstrat faptul că în concentraţiile de ape reziduale până la 5-10% alga se dezvoltă bine, iar biomasa obţinută, cu un preţ mult mai scăzut, nu se deosebeşte esenţial de cea crescută pe medii minerale costisitoare.
Semnificaţia teoretică.Au fost obţinute date noi referitor la: particularităţile morfofiziologice ale Spirulinei crescute pe ape reziduale; posibilitatea utilizării metodei cultivării continue a Spirulinei pe ape reziduale cu scopul obţinerii unui preţ redus al biomasei algale. A fost determinată compoziţia chimică a biomasei obţinute.
Valoarea aplicativă este exprimată în recomandările expuse, implementarea cărora va spori eficientizarea producerii biomasei de Spirulină cu un conţinut biochimic valoros, cu cheltuieli reduse şi perspective de utilizare a acesteia în nutriţia animalelor care produc aceste reziduuri. Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele obţinute au fost implementate în cadrul SRL ”Avicola Bulboaca”.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: