|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 octombrie 2011 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 decembrie 2011 Autoreferat![]() |
Teza este compusă din introducere, 4 capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie din 151 de surse, 1 anexă, 95 de pagini de text de bază includ 21 tabele şi 25 figuri. Rezultatele obţinute sunt publicate în 18 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: 02.00.10 – chimia bioorganică, chimia compuşilor naturali şi fiziologic activi.
Scopul şi obiectivele lucrării: elaborarea unui procedeu raţional de obţinere a glicozidelor din plantele Veronica chamaedrys L., determinarea structurii chimice şi activităţii biologice a compuşilor izolaţi.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: a fost identificată o nouă sursă vegetală cu conţinut de glicozide steroidice şi fenolice; pentru prima dată din specia Veronica chamaedrys L. au fost izolate şi identificate 14 glicozide steroidice (chamaedrozide), 11 din care sunt glicozide noi, pentru prima dată descrise în literatura de specialitate; a fost elaborat un procedeu raţional de izolare a glicozidelor steroidice ale şirului furostanic din plantele Veronica chamaedrys L., pentru prima dată din plantele Veronica chamaedrys L. au fost izolate şi identificate 4 glicozide fenolice, din care o glicozidă este o substanţă nouă nedescrisă în literatura de specialitate.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată în domeniul respectiv constă în lărgirea arsenalului de substanţe biologic active noi şi recomandarea aplicării acestora în scopuri practice.
Semnificaţia teoretică: au fost obţinute substanţe biologic active noi, care nu au fost anterior descrise în literatura de specialitate şi care sunt importante pentru cercetări fundamentale şi aplicative.
Valoarea aplicativă a lucrării: tratarea seminţelor de Lactuca sativa de un termen îndelungat de păstrare cu soluţia sumei totale de glicozide Veronica chamaedrys L. înainte de semănat stimulează germinarea şi energia lor germinativă, contribuind astfel la o creştere şi dezvoltare mai energică a plantelor, fapt ce permite de a recomanda aceşti compuşi spre utilizare în selecţie; la adăugarea glicozidelor steroidice în mediul nutritiv pentru germinarea polenului de ardei dulce a crescut în mod semnificativ procentul grăuncioarelor de polen germinate şi lungimea tubului de polen, fapt important pentru selecţie şi cercetările genetice; glicozidele steroidice din seria furostanului pot fi utilizate în calitate de imunomodulatori care sporesc rezistenţa plantelor de grâu la afectarea cu ciuperca Fusarium oxysporum Schlecht., ce ceea ce îşi poate găsi aplicare în producţia agricolă; tratarea seminţelor plantei medicinale Sylibum marianum (Gaertn.) L. înainte de semănat cu soluţii de glicozide fenolice ale Veronica chamaedrys L. contribuie la sporirea productivităţii semincere, drept pentru care poate fi utilizată în producţia de seminţe a acestei plante medicinale.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Unele rezultate ale investigaţiilor au fost implementate în activitatea de cercetări ştiinţifice a laboratoarelor ”Imunogenetica vegetală” şi ”Bioregulatori naturali” ale Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM, a secţiei ”Selecţia ecologică” a Institutului de cercetări ştiinţifice ale selecţiei şi semenologiei culturilor legumicole din Rusia (VNIISSOC, Moscova).