|
StatutTeza a fost susţinută pe 10 ianuarie 2012 în CSSşi aprobată de CNAA pe 9 octombrie 2012 Autoreferat![]() |
Structura tezei: Introducere; Capitol introductiv - Păstrarea, exprimarea şi dezvoltarea identităţii etnice în România şi Republica Moldova; Compartimente de bază – 4 capitole ce cuprind 21 paragrafe şi 12 subparagrafe, 162 pag.; Concluzii generale şi recomandări; Bibliografie din 149 titluri. Numărul de publicaţii la tema tezei - Rezultatele obţinute sunt publicate în 9 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu. Drept public (constituţional ), organizarea şi funcţionarea instituţiilor de drept.
Scopul şi obiectivele lucrării. Scopul lucrării este de a defini corect categoriile de minorităţi naţionale, dreptul minorităţilor naţionale şi grupurilor etnice la existenţă şi dezvoltare conform prevederilor prevăzute în normele dreptului internaţional, precum şi dreptului intern al României şi Republicii Moldova. Obiective: a analiza situaţia şi gradului de studiere a dreptului minorităţilor naţionale şi grupurilor etnice la existenţă şi dezvoltare; a evidenţia criteriile prin care se pot identifica colectivităţile etnice; a examina caracteristicele majore ale minorităţilor naţionale în Romania şi Republica Moldova; studiind normele dreptului internaţional şi normele dreptului naţional a identifica corespunderea conţinutului material al reglementărilor privind dreptul minorităţilor naţionale la dezvoltare şi existenţă; a analiza şi evidenţia practicile unor state europene privind realizarea dreptului minorităţilor naţionale la dezvoltare şi existenţă; a scoate în evidenţă unele probleme privind protecţia minorităţilor naţionale în România şi Republica Moldova; a efectua unele propuneri cu caracter teoretic, precum şi legislativ în scopul ameliorării protecţiei minorităţilor naţionale în România şi Republica Moldova.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. În lucrare, prin viziunile, concluziile făcute se exprimă criteriile de care trebuie să dispună o minoritate naţională sau un grup etnic pentru a putea fi identificat în calitatea respectivă, criterii necesare care trebuiesc aplicate în fiecare caz când este vorba de a identifica o grupare etnică. Problema ştiinţifică importantă care a fost soluţionată o constituie evidenţierea criteriilor prin care se identifică o minoritate naţională, drepturile de care dispun şi garanţiile care trebuie să le fie acordate privind existenţa şi libera dezvoltare.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării - Problemele care au făcut obiectul cercetării se referă la definirea corectă a dreptului minorităţilor naţionale şi grupurilor etnice la existenţă şi dezvoltare. Sa efectuat o investigaţie a problemelor legate de asigurarea respectării drepturilor minorităţilor naţionale în România şi Republica Moldova. Valoarea aplicativă a lucrării cuprinde următoarele aspecte: sa argumentat din punct de vedere ştiinţific categoriile de persoane care sunt incluse în grupe etnice naţionale majoritare, grupe etnice naţionale minoritare şi drepturile pe care le deţin în dependenţă de grupa din care fac parte. Sa demonstrat drepturile de care dispun minorităţile naţionale în România şi Republica Moldova. Se analizează situaţia actuală a prevederilor Constituţiei şi legislaţiei României şi Republicii Moldova şi se propun recomandări ştiinţifice pentru ameliorarea situaţiei în domeniul protecţiei drepturilor minorităţilor naţionale.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Lucrarea va fi utilă în procesul ştiinţifico-didactic, pentru cadrele didactice universitare, doctoranzi, masteranzi şi studenţi, precum şi pentru toţi cei care se interesează de problemele protecţiei minorităţilor naţionale în România şi Republica Moldova.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: