|
StatutTeza a fost susţinută pe 10 ianuarie 2012 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 aprilie 2012 Autoreferat![]() |
Structura tezei: Introducere, şase capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 177 numiri, 6 anexe, 186 pagini de text de bază, 2 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 10 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: Prezenta investigaţie ştiinţifică constituie o analiză comparativă a evoluţiei conceptelor doctrinare şi reglementărilor legislativ-normative privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale în România şi Republica Moldova.
Scopul şi obiectivele lucrării constau în studierea comparativă a conceptelor doctrinare şi a reglementărilor legislativ-normative privind regulile şi procedurile în organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale în scopul constituirii autorităţilor reprezentative locale din România şi Republica Moldova.
Noutatea ştiinţificăa rezultatelor obţinute este în funcţie de caracterul problemelor cercetate ce ţin de reguli şi proceduri în organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale cu scopul constituirii autorităţilor reprezentative locale, de rolul organelor de stat în procesul electoral de dreptul, precum şi de sistemele electorale aplicabile la alegerile locale. Problema ştiinţifică soluţionată în prezenta lucrare reprezintă definirea dimensiunii regimului reprezentativ local şi modalităţile instituirii lui prin evidenţierea importanţei şi specificului alegerilor locale în scopul constituirii autorităţilor publice locale reprezentative pentru exercitarea puterii locale în condiţiile autonomiei locale, descentralizării, subsidiarităţii, democratismului şi pluralismului politic ca o garanţie a principiului eligibilităţii autorităţilor administraţiei publice locale.
Semnificaţia teoretică a lucrării. Teza de doctorat va aduce un aport benefic în cunoaşterea mai profundă a principiilor şi regulilor care stau la baza constituirii şi funcţionării autorităţilor reprezentative locale din România şi Republica Moldova. Lucrarea este actuală şi pentru dezvoltarea ştiinţei dreptului public al României şi Republicii Moldova, care necesită investigaţii serioase în problemele constituirii autorităţilor publice reprezentative locale în urma alegerilor.
Valoarea aplicativă a lucrării. În plan doctrinar-teoretic se fundamentează şi se demonstrează că alegerile reprezintă una dintre cele mai vechi instituţii, evoluând odată cu principiile democratice de organizare şi funcţionare a statelor care au păşit pe calea democraţiei. În plan normativ-legislativ se analizează evoluţia cadrului juridic şi a concepţiilor privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale, a garantării constituţionale a drepturilor electorale ale cetăţenilor, precum şi dreptul unităţilor administrativ-teritoriale din România şi Republica Moldova de a se administra prin intermediul autorităţilor reprezentative constituite în urma alegerilor locale şi se propun recomandări ştiinţifice în acest domeniu. În plan juridico-didactic, analiza sistemelor electorale, a formelor de realizare a democraţiei în condiţiile pluralismului politic a regimului reprezentativ va fi de un mare folos în procesul ştiinţifico-didactic, pentru cadrele didactice universitare, precum şi pentru reglementările diferitelor relaţii care apar în procesul organizării şi desfăşurării alegerilor.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Concluziile şi propunerile care se conţin în cuprinsul tezei pot oferi soluţii pentru modernizarea cadrului juridic din România, Republica Moldova şi din alte ţări, şi pot fi folosite ca material iniţial pentru o eventuală abordare mai aprofundată a problematicii privind regulile şi procedurile în organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale conform cerinţelor şi practicilor europene.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: