|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 februarie 2012 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 aprilie 2012 Autoreferat![]() |
Teza este expusă pe 237 pagini, include introducere, 5 capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie din 341 surse, 20 tabele şi 103 figuri, 21 anexe. Rezultatele sunt publicate în 74 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studii: 05.18.12 – Procese şi aparate în industria alimentară.
Scopul lucrării: extinderea ştiinţifică şi aplicativă a principiilor teoretice ale fenomenelor de transfer la uscare în câmpuri electromagnetice de frecvenţă înaltă prin impuls şi elaborarea noilor procedee de uscare a produselor vegetale oleaginoase de origine autohtonă: cătină albă, miez de sâmbure de migdal şi seminţe de floarea-soarelui.
Obiectivele studiului: analiza bazelor termodinamice ale procesului de uscare a produselor oleaginoase şi de aplicare a sursei interne de căldură; determinarea proprietăţilor electrofizice ale produselor vegetale oleaginoase; argumentarea teoretică a avantajul aplicării sursei interne de căldură în regim de impuls; confirmarea teoretică şi studiul parametrilor impulsului de aplicare a sursei interne de căldură ca metodă eficientă de menţinere în produs a valorilor maxime ale gradientului de temperatură; studiul cineticii procesului de uscare a produselor vegetale oleaginoase prin convecţie şi combinată (convecţie în câmp electromagnetic U.H.F.), cu aplicarea câmpurilor electromagnetice U.H.F. prin impuls; elaborarea în baza rezultatelor studiului a instalaţiilor de uscare a produselor oleaginoase cu aplicarea câmpurilor electromagnetice U.H.F. prin de impuls.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: în premieră a fost elaborat un procedeu nou de uscare a produselor vegetale oleaginoase cu aplicarea prin impuls a sursei interne de căldură; pentru prima dată s-au determinat parametrii electrofizici a cătinii albe, miezului de sâmbure de migdal şi seminţe-lor de floarea-soarelui; s-a argumentat teoretic şi confirmat practic intensificarea procesului de uscare a produselor oleaginoase cât şi a reducerii consumului de energie la aplicarea sursei interne de căldură în regim de impuls; s-a elaborat modelul matematic al parametrilor impulsului sursei interne de căldură a procesului de uscare, prin care se asigură menţinerea valorilor maxime ale gradientului de temperatură; s-a elaborat modelul matematic al dependenţei funcţionale a intensităţii câmpului electromagnetic de caracteristicile termodinamice şi electrofizice ale produselor; teoria elaborată a permis de a aprofunda cercetările cineticii procesului de uscare a cătinii albe, a miezului de sâmbure de migdal, a seminţelor de floarea-soarelui сu aplicarea sursei interne de căldură în regim de impuls.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă: corelaţiile grafice şi matematice obţinute dintre parametrii electrofizici a produselor oleaginoase şi intensitatea câmpului electromagnetic, temperatura şi umiditatea produsului au servit drept criterii la automatizarea proceselor; modelul matematic al parametrilor impulsului de aplicare a sursei interne de căldură, elaborat şi brevetat, a permis optimiza-rea eficientă a procesului de uscare a produselor oleaginoase; aplicarea corelaţiilor obţinute dintre parametrii cinetici ai impulsului şi ai procesului de uscare au permis reducerea semnificativă a consumului de energie şi a duratei de uscare; a fost elaborată metodologia de calcul a intensităţii câmpului electromagnetic aplicat prin impuls pentru obţinerea valorilor maxime ale gradientului de temperatură max la temperatura solicitată a produsului; au fost elaborate regimurile tehnologice ale procesului nou de uscare a cătinii albe, miezului de sâmbure de migdal şi a seminţelor de floarea-soarelui prin aplicarea câmpurilor electromagnetice U.H.F în regim de impuls; procedeul nou-elaborat a fost realizat tehnic prin construcţii originale implementate în producere şi protejate cu brevet de invenţie.
Problema ştiinţifică şi de cercetare soluţionată constă în reducerea consumului de energie, a duratei procesului de uscare a produselor oleaginoase prin menţinerea valorilor maximale ale uneia din forţele motrice ale procesului – gradientului de temperatură, la aplicarea câmpurilor electromag-netice de frecvenţă înaltă în regim de impuls, cât şi estimarea parametrilor electrofizici ale cătinii albe, seminţelor de floarea-soarelui şi miezului de sâmbure di migdal şi corelaţia matematică a acestora cu variaţia intensităţii câmpului electromagnetic, temperaturii şi umidităţii produsului.