|
StatutTeza a fost susţinută pe 6 februarie 2012 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 aprilie 2012 Autoreferat![]() ![]() |
Structura tezei: Teza de doctor constă din introducere, patru capitole, concluzii şi lista literaturii citate ce conţine 116 referinţe. Lucrarea conţine 129 pagini de text, 58 de figuri şi 4 tabele.
Numărul de publicaţii le temă: În baza acestor cercetări au fost publicate 43 de lucrări, inclusiv două capitole în monografii, 6 articole ştiinţifice în reviste, 36 rezumate la conferinţe, 3 dintre care fără coautori şi un brevet de invenţie.
Domeniul de cercetare: Supraconductibilitatea în structuri hibride, spintronica. Scopul lucrari ştiinţifice: a stabili condiţiile de manifestare şi reproducere a oscilaţiilor temperaturii critice şi a efectului de supraconductibilitate reversibilă in structuri stratificate supraconductor/feromagnet în funcţie de grosimea materialului feromagnetic; a determina recomandări practice referitor la utilizarea rezultatelor obţinute la fabricarea dispozitivelor pentru spintronica supraconductoare.
Obiectivele studiului: Elaborarea unei tehnologii speciale de depunere magnetron pentru a obţine straturi cu parametrii dirijaţi şi strict reproductibili; Investigarea morfologiei, microstructurii, compoziţiei elementare a probelor la nivelul rezoluţiei atomare în scopul optimizării parametrilor; Investigarea proprietăţilor supraconductoare ale peliculelor separate şi a nanostructurilor stratificate supraconductor/feromagnet; Compararea rezultatelor obţinute cu teoria efectului de proximitate, precum şi cu teoria supraconductibilitaţii reversibile în structuri stratificate supraconductor/feromagnet.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: Elaborarea unei tehnologii originale de depunere în vid a nanostructurilor atomar netede, care permite untr-un singur ciclu de depunere magnetron să se obţină un set de nanostructuri bistratificate supraconductoare cu grosimea variabilă a straturilor în bază de niobiu şi aliaj de cupru-nichel cu parametrii dirijaţi şi strict identici.
Pentru prima dată au fost stabilite condiţiile în care se produce efectul de reversibilitate a supraconductibilităţii în structurile hibrid stratificate supraconductor/feromagnet; au fost elaborate criteriile de bază şi caracteristicile necesare probelor pentru producerea efectului în sisteme bistratificate S/F în bază de niobiu şi aliajul feromagnetic din nichel şi cupru.
Principala problemă ştiinţifică şi tehnică rezolvată: Utilizînd o tehnologie specială, elaborată pe baza despozitivului de pulverizare magnetronică în vid, s-a reuşit obţinerea nanostructurilor stratificate în bază de supraconductor (niobiu) – ferromagnet (aliaj cupru-nichel), în care a fost depistat experimental efectul dublu reentrance a supraconductibilităţii.
Valoarea practică: Utilizarea tehnologiei perfecţionate permite obţinerea nanostructurilor stratificate în bază de supraconductor şi ferromagnet cu parametrii dirijaţi şi reproductibili, necesari în spintronica supraconductoare. A fost soluţionată problema de protectie a nanostructurilor fabricate prin pasivare, asigurînd stabilitate în timp a parametrilor elementelor obţinute.